Tárgyalóasztalhoz ültek csütörtökön Bécsben Irán, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország képviselői, hogy megbeszélést folytassanak Teherán atomprogramjáról, amelyről a feleknek november 24-ig kellene véglegesen megállapodniuk.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes az iráni sajtónak úgy nyilatkozott: amennyiben november 24-ig nem jutnak egyezségre, úgy "minden visszatér a régi kerékvágásba". Ezzel nyilván arra utalt, hogy Irán ebben az esetben az eredeti ütemben folytatná az urándúsítást. Aragcsi szerint a véleménykülönbségek továbbra is nagyok, ő ugyanakkor bízik a megegyezésben.

Az APA osztrák hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó nyugati diplomata szerint "Iránnak rugalmasabbnak és realistábbnak kellene lennie, hogy megegyezés szülessen a kitűzött időpontig".

A nyugati hatalmak azt szeretnék elérni, hogy Irán adjon objektív garanciákat arra, hogy nem gyárt atomfegyvert, cserébe pedig felajánlják az iráni gazdaságot érintő korlátozások feloldását.

Irán ismét felszólította a Nyugatot, hogy gondolja át az Iránnal szemben támasztott "túlzott követeléseit". Az iráni urándúsításhoz használt centrifugák számában továbbra sem született megegyezés.

Irán és a Hatok nevű országcsoport (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) tárgyalásának következő fordulója szeptember 18-én lesz New Yorkban.

Teherán és a Hatok hónapok óta tárgyalnak egy átfogó egyezményről, amely Teherán nukleáris tevékenységét szabályozná. A feleknek tavaly novemberben sikerült aláírniuk egy átmeneti megállapodást. A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Ezt az állítást az iráni kormány következetesen tagadja.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 907 megtekintés

Videó: 48 282 027 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918990

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh