A MasterCard Európában alapvető sztenderddé teszi az egyérintéses fizetést. A várakozások szerint a telefonok kétharmada NFC-képes lesz 2018-ra. A MasterCard bejelentette, hogy az egyérintéses fizetést Európa-szerte alapvető szabvánnyá teszi 2020-ra, annak érdekében, hogy valamennyi kereskedőnél, ahol lehet MasterCard és Maestro bankkártyával fizetni, arra is lehetőség legyen, hogy a vásárlók egyérintéses bankkártyával és NFC-képes mobiltelefonnal fizessenek.

“Az európai vásárlók már a kontinens 36 országában fizethetnek egyérintéses bankkártyával vagy mobiltelefonnal, és a technológia gyors terjedése egyértelműen jelzi, mennyire népszerűek ezek az innovatív fizetési módok” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. "Magyarország Európai viszonylatban élen jár, ami az egyérintéses bankkártyák elterjedését és aktív használatát illeti. Az IHS Technology friss kutatásából tudjuk, hogy a következő öt évben az NFC-képes telefonok száma négyszeresére növekszik. A MasterCard pedig Európa-szerte szavatolja az egyérintéses fizetések biztonságát akár bankkártyával, akár mobiltelefonnal”.

A MasterCard közleménye szerint a jelenleg üzemben levő bankkártya-elfogadó terminálokat az életciklusuk végén, de legkésőbb 2020. január elsejéig kell egyérintéses fizetésre alkalmas terminálokra lecserélni, minden 2016. január 1-től felszerelt új POS terminálnak pedig már az üzembe helyezéskor alkalmasnak kell lennie az egyérintéses fizetésre.

A PRIME Research 2014 áprilisában befejezett kutatása szerint Európában az egyérintéses fizetést leginkább az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Olaszországban, Magyarországon és Franciaországban kedvelték meg az ügyfelek, és vált a mindennapjaik részévé. Az Egyesült Királyságban a kártyabirtokosok számára alapvető szempont új bankkártya igénylésekor az egyérintéses fizetési funkció megléte. A moszkvai kártyabirtokosok túlnyomó többsége kedveli a PayPass nyújtotta kényelmet a főváros metróhálózatában a jegyvásárlásnál. Általánosságban elmondható, hogy a kártyabirtokosok mindenhol várják az egyérintéses fizetés szélesebb körű elfogadását.

Európában 2013-ban a MasterCard adatai szerint a MasterCard és Maestro kártyákon végzett egyérintéses fizetési műveletek száma megháromszorozódott. Az egyérintéses fizetéssel elköltött összeg nagysága pedig megnégyszereződött a kontinensen. Szintén MasterCard adatok szerint Magyarországon egy év alatt több mint 300%-kal nőtt az egyérintéses bankkártyát aktívan használók száma, és 2014 második negyedévében már az összes MasterCard és Maestro kártyás fizetés 15%-a egyérintéses módon, úgy nevezett PayPass bankkártyával történt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbb közzétett pénzforgalmi statisztikái szerint 2014 első negyedévében 74 ezer elfogadóhelyen több mint 90 ezer kártyaelfogadó terminálnál lehetett bankkártyával fizetni. Ezek közül az egyérintéses fizetésre alkalmas terminálok száma 39 százalékra (35 ezer darab) emelkedett, miközben átlépte a 2,2 milliót az egyérintéses bankkártyák száma Magyarországon, ami negyed év alatt 25%-os növekedésnek felel meg.

"Ma már nemcsak a boltok pénztárainál, hanem egyre több helyen okos automatáknál is vásárolhatunk és fizethetünk egyérintéses bankkártyával vagy mobiltelefonnal, mindössze néhány pillanat leforgása alatt. Az okos automaták hazai bevezetésében élen jár például a Budapesti Közlekedési Központ vagy a MÁV Start, melyeknek jegyautomatáiból egyre több helyen vásárolhatunk menetjegyeket egyérintéses bankkártyával. Az utóbbi időkben pedig már hűtött üdítőitalt is vásárolhatunk egyérintéses fizetéssel, a Coca Cola által üzembe helyezett intelligens italautomatákból“ – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 939 522 megtekintés

Videó: 49 092 885 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058540

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh