A Tesla a Panasonic közreműködésével futtatja fel az akkumulátorok gyártását. A többek között Elon Musk részvételével megalapított autógyártó, amely júniusban jelezte, hogy szabad felhasználásúvá teszi technológiai szabadalmait, hosszas tárgyalások után a hónap elején hivatalosan is bejelentette, hogy Nevada államban építi fel új gigaüzemét, amely egy 5 milliárd dolláros beruházás keretében valósul meg.

Az új gyártósor a személyautókban felhasznált akkumulátorok sorozatgyártására rendezkedik be, amely elsődleges fontosságú a Tesla számára, tekintettel arra, hogy ők az elektromos meghajtású gépjárművek szegmensét szeretnék még inkább kibővíteni, ezen járműveket a hétköznapokban is elterjeszteni. Az üzem felépítése, pontosabban annak helyszíne kapcsán több amerikai állam neve is felmerült, Texas és Új-Mexikó helyett azonban végül a leginkább sivatagjáról és Las Vegas városáról ismert Nevada nyerte el a tendert, ami természetesen számukra is komoly sikert jelent.

Annál inkább, mert az akkumulátorüzem – amely egyébként a világon a legnagyobb és legfejlettebb ilyen létesítmény lesz - nemcsak hatalmas anyagi beruházás, de egyben 6500 új munkahelyet is jelent (25 dolláros órabérrel), a számítások szerint pedig legalább az elkövetkező két évtizedben komoly hatással lesz az állam gazdaságára és pénzügyeire. A Tesla a maga részéről a Panasonic tapasztalataira és szakértelmére támaszkodik majd a gyártási folyamatokban, ez utóbbi cég állítja elő a cellákat és a nagyobb egységeket, az éves kapacitást pedig 50 Gigawattórában (GWh) határozzák meg, innen is ered a beruházás beceneve. Ez reményeik szerint elegendő lesz az évi félmillió új Tesla jármű felszereléséhez, ami a piaci terveikben szerepel.

Nevada az ilyenkor szokásos adókedvezményekkel előzte meg riválisait, ők 20 év alatt nagyjából 1,25 milliárd dollárt ígértek a cégnek, ami egyrészt a létesítményekre, a jövőbeni eladásokra, a vállalati adóra, illetve a munkahelyekre vonatkozik, de az áram árából is engednek majd. A Tesla ezt egészíti ki 3,5 milliárd dollár értékű ingatlannal és felszereléssel, emellett pedig öt éven keresztül évi 7,5 millióval támogatják az állam oktatási rendszerét.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 634 133 megtekintés

Videó: 48 830 809 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7010265

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh