Vannak nézeteltérések, de lehet együtt dolgozni. Ekként vonható meg Szergej Lavrov és John Kerry párizsi tárgyalásainak mérlege.

Mostanában nem simán alakul az Egyesült Államok és Oroszország viszonya. Erről abból a tényből is ítélhetünk, hogy az orosz és amerikai külügyminiszter a párizsi megbeszéléseket követő sajtókonferenciáját külön-külön szervezte meg. Mindazonáltal a világban felgyülemlett globális problémák egyszerűen együttműködésre ösztönzik Moszkvát és Washingtont – jegyezte meg a találkozó után Szergej Lavrov.

Vannak kérdések, amelyekben álláspontjaink merően eltérőek. Ezek a problémák közismertek, és ma megerősítettük, hogy ezek a nézeteltérések fennmaradnak – de közös érdekünk megoldást keresni ezekben a problémákban. Így, szerintem a találkozó hasznos volt.

A tárgyalásokon természetesen Ukrajnáról volt szó. Bár ebben a kérdésben Oroszország és az USA között nem születhet megállapodás, ugyanis egyikük sem tekinthető félnek az ukrajnai konfliktusban – hangsúlyozta ismételten Szergej Lavrov.

Elmondtuk beszédpartnereinknek, hogy milyen erőfeszítéseket fejt ki az orosz vezetőség annak érdekében, hogy biztosítsa a közreműködésünkkel és az EBESZ támogatásával a kijevi hatóságok és a felkelők képviselői által elért megállapodások teljes és átfogó megvalósítását.

Szergej Lavrov felszólította az ENSZ-t, az Európa Tanácsot és az EBESZ-t, hogy lépjenek fel kezdeményezőként a kelet-ukrajnai válság rendezésében. Azonkívül az orosz miniszter véleménye szerint e szervezeteknek nagyobb felelősséget kellene vállalniuk az országban elkövetett bűncselekmények kinyomozásában. John Kerry a maga részéről hangsúlyozta a minszki megállapodások tiszteletben tartásának fontosságát. Az amerikai külügyminiszter elismerte, hogy az USA és Oroszország együtt sokkal többet tudna elérni, mind külön-külön:

Szeretnék rámutatni, hogy jelenleg a közös fellépés területén fokoznunk kell lehetőségeinket. Ott, ahol ez lehetséges, együttműködni kell Oroszországgal, ez mindkét ország érdekeit szolgálja és azon országokét is, amelyekre kihatnak az általunk hozott döntések. Tudjuk, hogy amikor az Egyesült Államok és Oroszország eredményt ér el az együttműködésben, világunk biztonságosabb hellyé válik.

Az együttműködés fő irányvonala a közeljövőre már meg van határozva. Kerry és Lavrov megállapodott, hogy hírszerzési adatokat cserélnek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc keretében. A diplomaták megvitatták az iráni nukleáris programot is: hogyan lehetne elérni, hogy Teherán szavatolja annak békés jellegét.

A nyugati médiák a párizsi Lavrov–Kerry találkozó eredményeit derűlátóan kommentálják. A The Washington Post szerint az USA és Oroszország kívánsága együttműködni ezen a két fronton (az Iszlám Állam elleni harc és az iráni nukleáris program) „a viszonyukban esedékes olvadás első jelének bizonyult a hét havi kemény konfliktus után”.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 097 megtekintés

Videó: 48 284 783 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919241

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh