Azok az események, amelyek a "fergusoni válsághoz" vezettek, csak csúcsa a jéghegynek. Ez sok rendszerszintű problémának a jele, amelyek felhalmozódtak az amerikai társadalomban – vélik a szakértők.

A Missouri állambeli Fergusonban november 25-én kezdődtek a zavargások. A tiltakozók elégedetlenségét az váltotta ki, hogy az esküdtszék nem volt hajlandó felelősségre vonni Darren Wilson rendőrt, aki augusztusban agyonlőtte Michael Brown feketebőrű tinédzsert. Ez alkalommal a dolog nem korlátozódott csak Fergusonra. Nagyszabású tüntetésekre került sor az USA 37 államában és nagyobb városaiban - New Yorkban, Chicagoban, Philadelphiában, Atlantában. A hét végére úgy tűnt, hogy a helyzet stabilizálódott. De Ferguson lakosai kijelentik, hogy készen állnak egy újabb tiltakozó hullámra.

Nyilvánvaló, hogy a faji egyenlőtlenség problémája Amerikában nagyon éles. Ez arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok, amely állítólag a békét és a demokráciát terjeszti a világon, képtelen megbirkózni saját problémáival az országban – mondta Alekszandr Lukasevics az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az amerikai elnök kénytelen volt elismerni: a probléma nem csak Fergusont, hanem egész Amerikát érinti. Barack Obama szerint "az incidens ismét azt mutatja, hogy a rendfenntartó erők iránti bizalmatlanság komoly veszélyt jelent az USA civil társadalmára nézve."

Kiderült, hogy Michael Brown augusztusban történt gyilkossága után a rendőrök kezétől még 14 tinédzser halt meg. Pedig ezek a tények, és a jelenlegi tiltakozások csak a jéghegy csúcsa. Ez olyan üzenet, ami a belső társadalmi problémák egész halmazát tárhatja fel az Egyesült Államokban. A fent említetteken kívül, ide tartozik a migrációs politika és az USA intézkedései a nemzetközi porondon. Valószínűleg a most történt lázadást a rendszer igyekszik keményen elnyomni. A Nemzeti Gárda könnygázt és gumilövedéket alkalmaz a tiltakozók ellen. De nem valószínű, hogy ez megoldja a valódi problémát, amelynek veszélyességét az amerikai hatóságok egyértelműen alábecsülik – véli Alekszej Martinov politikai elemző:

Az amerikai rendszer úgy van kialakítva, hogy hasonló helyzetben a kormány csak egy receptet ismer: a tiltakozást brutálisan el kell fojtani. Ennélfogva ez rendkívül súlyos rendszerszintű politikai válsággá fajulhat az USA-ban. Egészen Obama elnök határidő előtti lemondásáig.

Egyelőre – tömeges letartóztatások, vízágyúk és gumilövedékek ellenére – a tiltakozások nem szűnnek meg. És úgy tűnik, hogy ezúttal az amerikai vezetés nem tud könnyen megszabadulni az elégedetlen amerikaiaktól. Washingtonnak nem csak a saját népével vannak problémái, hanem Európával, Oroszországgal, és az egész világgal fenntartott kapcsolataiban.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 722 megtekintés

Videó: 48 302 314 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920972

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh