Sikerült összegyűjtenie egymillió aláírást annak a civil szervezetnek, amely ellenzi az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötését. A csata az Európai Parlament előtt folytatódhat.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodása ellen kampányoló aktivisták azt állítják, hogy sikerült összegyűjteniük egymillió ember támogató aláírását - jelentette a BBC. A petíció, amelyet a vele egyetértők elláttak szignójukkal azt követeli, hogy állítsák le a Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tárgyalásokat.

A BBC megjegyzi, hogy a bejelentés idején a petícióval foglalkozó internetes oldalon valamivel kevesebb aláírás szerepelt egymilliónál, ám a szervezők azt állítják, hogy birtokukban van a szükség mennyiség az "álomhatár" átlépéséhez.

A megállapodás ellenzői nem akarják, hogy létrejöjjön egy olyan egyezmény, amelyet az EU és Kanada kötött korábban. Az aláírásgyűjtést kezdeményező civilek úgy vélik, hogy a szabad kereskedelem bizonyos részletei szembe mennek a demokráciával és a jog uralmának elvével. Emellett kifogásolják azt is, hogy az általános deregulációról folyó tárgyalások átláthatatlanok.

Túl multibarát

A egyezmény ellenzőinek egyik legfőbb kifogása, hogy az bizonyos feltételek teljesülése esetén utat nyit az előtt, hogy a befektetők bepereljék a kormányokat, ha úgy látják, hogy azok intézkedései kárt okoztak nekik. Ez az Investor State Dispute Settlement intézménye, amely számos kétoldalú kereskedelmi és befektetési megállapodás része. A Friends of the Earth nyilvánosságra hozott egy jelentést, amely ennek a szabálynak az anyagi következményeiről szól.

A kormányok és a cégek vitái nem mindig nyilvánosak - állapítja meg a dokumentum, amely 1994-ig visszamenően vizsgálja az ügyeket. A külföldi befektetők közel 30 milliárd euró ellentételezést követeltek 20 államban, és bár viták eredményei hézagosan ismertek, az biztos, hogy a cégeknek sikerült legalább 3,5 milliárd eurót kipasszírozniuk az államokból.

Maradunk, akik vagyunk

Nagy-Britanniában attól is tartanak a TTIP ellenzői, hogy megdrágítja a nemzeti egészségügyi szolgáltatást, mert szinte lehetetlenné teszi a nagy egészségügyi szervezetekkel kötött szerződések felbontását vagy módosítását. A petíció emellett felsorol további számos területet a foglalkoztatás, a szociális ellátások, a környezetvédelem, a személyiségi és fogyasztói jogok területén, amelyek sérülnének a TTIP miatt.

Az Európai Bizottság azon az állásponton van, hogy a transzatlanti megállapodás érdekében nem kell feladni a magas európai jogi, szociális, fogyasztóvédelmi standardokat. A befektetők jogi védelmét fontosnak tarják a tőkeáramlás biztosítása érdekében - az ezzel kapcsolatos szabályozás eddig jól működött. A tárgyalások ugyanakkor lehetőséget kínálnak a szabályozás javítására.

A petícióval kapcsolatban meghallgatást tarthatnak az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottságnak erre tételes, indoklással ellátott hivatalos álláspontot kellene készítenie arról, hogy a kezdeményezés mely részeit utasítja el, illetve támogatja.

Forrás: napi.hu / bbc.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 699 megtekintés

Videó: 48 933 894 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028637

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh