Az Egyesült Államok hatalomváltást akar előidézni Oroszországban a vele szemben bevezetett büntetőintézkedésekkel, Moszkva azonban nem tárgyal a szankciók feloldásának feltételeiről - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a törvényhozás alsóháza (duma) előtt hétfőn.

"Aligha titok, a szankciók célja olyan társadalmi és gazdasági feltételek létrejötte, hogy hatalomváltás történjen Oroszországban" - mondta a külügyi vezető. Rjabkov kijelentette, hogy Moszkva nem ismeri el a büntetőintézkedések legitimitását és nem akar tárgyalásokba bocsátkozni a szankciók feloldásának feltételeiről. Hozzátette, hogy ilyen javaslatokat nem kaptak, de azt mondta, hogy Washingtonban hivatalos személyek részéről elhangzanak jelzések a büntetőintézkedések feloldásának feltételeire vonatkozóan. Szerinte a büntetőintézkedések megszüntetéséhez "nem vezet könnyű út".

Az Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatairól szóló - Átmeneti kiéleződés vagy új hidegháború címet viselő - parlamenti meghallgatáson Rjabkov azzal vádolta Washingtont, hogy el akarja szakítani Moszkvától a Független Államok Közössége tagállamait. Ez a törekvés az év elejétől új erővel jelent meg és különösen agresszív formát öltött - jelentette ki, utalva a februári ukrajnai hatalomváltásra, amelyet Moszkva szerint a Nyugat, azon belül is az Egyesült Államok segített elő.

Az orosz külügyminiszter-helyettes Kijevet és Washingtont egyaránt élesen bírálta. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormányzatában az Oroszországgal szembeni kemény fellépés hívei gyakorlatilag szabad kezet kaptak az ukrajnai "alkotmányellenes fegyveres államcsíny végrehajtására". Szerinte a cél szentesíti az eszközt jelszava alatt a radikális nacionalistákat, valamint a nyíltan neonácikat alkalmazták "csapásmérő" eszközként Kijevben Viktor Janukovics vezette hatalom megdöntésére.

Szergej Rjabkov "az amerikaiak védenceinek" nevezte az új ukrán hatalmat, amely szerinte féktelen nacionalizmusával maga ellen hangolta Ukrajna "jelentős részét" és polgárháborúba sodorta az országot. Washingtont pedig azzal vádolta, hogy "teljes letámadásba ment át" és minden bűnt Moszkvára terhelt, "teljes fordulatszámra pörgetve a szankciós gépezetet" és "oroszellenes frontot" alakított ki a világban.

Az orosz külügyi vezető azt mondta, hogy Washington külpolitikai irányelveinek teljes megváltoztatására akarja kényszeríteni Moszkvát és valószínűnek tartotta az orosz-amerikai kapcsolatok további romlását. Azt is hozzátette, hogy Oroszország nyugodtan viszonyul ehhez a helyzethez, és átgondolt válaszlépéseket tesz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 933 920 megtekintés

Videó: 49 090 842 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058329

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh