Az EU és az IMF már hat hónapon belül szeretné látni a reformok eredményét Ukrajnában. Az európai politikusok szerint nem csak a biztonsági helyzetről van szó, hanem az ország gazdaságáról is.

Közben az új kabinet Kijevben a reformok "útitervét" állította össze. A szakértők rámutatnak, hogy az útiterv nem ajánl semmilyen konkrét lépéseket, amelyek kivezetnék Ukrajnát a válságból.

Az ukrán reformok útiterve felsorolja azokat a változásokat, amelyek gyakorlatilag az állam életének minden szféráját érintik. Azt remélték, hogy radikálisabb lépéseket fogalmaznak meg benne, de a dokumentum csak irreális vagy megoldhatatlan terveket tartalmaz. Méghozzá nem is mondja meg, hogyan lehet elérni ezeket a célkitűzéseket – jegyzi meg Andrej Szuzdalcev a Közgazdasági Főiskola elemzője.

Furcsa módon nem veszik figyelembe, azt a tényt, hogy az országban háború folyik, hogy a gazdaság mély válságban van, hogy a GDP 7-8%-kal csökkent, hogy havonta több milliárd dollárt költenek a hrivnya támogatására. És különben is, honnan lehet pénzt szerezni ezekre a reformokra?

A Nemzetközi Valutaalap csapata megvizsgálta Arszenyij Jacenyuk vezette kormány eredményeit, és kiábrándítónak nevezte azokat: a Valutaalap által javasolt több reformot Ukrajnának nem sikerült végrehajtania.

Azonban eddig Kijevnek sikerül megtalálni a pénzt. Így, az elkövetkező napokban Ukrajna és az Európai Beruházási Bank 200 millió euróról szóló hitelszerződést írja alá. Kijelentették, hogy a pénzt a Don-medence életfenntartó rendszereinek és infrastruktúrájának helyreállítására használják. Azonban a legnagyobb kárt azok a életfenntartó rendszerek szenvedték el, amelyek még mindig a felkelők ellenőrzése alatt álló területen vannak. Hogyan fogja visszaállítani azokat Kijev?

Tulajdonképpen ehhez folytatni kell a harcot, és fel kell szabadítani e területeket, ezután hozzá lehet látni az infrastruktúra visszaállításához. De hát akkor a háború folytatásáról van szó? Méghozzá, 200 millió euró mikroszkopikus összeg, hiszen egész városokat pusztítottak el a Don-medencében.

Túl sokba került a Nyugatnak Ukrajna európai integrációja. Még Milos Zeman cseh köztársasági elnök is nemrég azt mondta, hogy Ukrajna pénzügyi támogatása - kidobott pénz. Elvégre, Ukrajna már kapott pénzt adóssága részleges visszafizetésére, reformokra, a demokrácia fejlesztésére. És hol vannak ezek a jelentős összegek? Ezt senki sem érti.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 730 458 megtekintés

Videó: 48 938 186 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029461

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh