Az Egyesült Államok először hajtott végre dróntámadást Jemenben Abed Rabbo Manszúr Hádi lemondása óta. Az elnök a múlt héten távozott posztjáról, miután egy síita fegyveres csoport, a húszik elmozdították a hatalomból.

A fővárost, Szanaát szeptember óta tartották irányításuk alatt a lázadók. Az elnöki palota elfoglalása után elkerülhetetlenné vált a kabinet lemondása. A korábbi kormány támogatta az Egyesült Államok terroristaellenes harcát, de most a kaotikus körülmények miatt bizonytalanná vált az amerikai-jemeni kapcsolat. Az USA stratégiájának lényege, hogy dróntámadásokkal iktatnak ki magas rangú, terrorizmussal összefüggésbe hozható célpontokat. Az akciókban számos civil is életét vesztette már.

Az arab ország az utóbbi években a terrorizmus elleni harc központi színterévé vált. Jemen déli részén található az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnyának (al-Kaida az Arab-félszigeten – AQAP) a bázisa. Ez a szervezet felelős többek között a Charlie Hebdo hetilap szerkesztősége ellen elkövetett párizsi terrorakcióért is. Az Egyesült Államok számára ezért fontos, hogy a hatalmon lévő jemeni vezetés támogassa a katonai műveleteket.

A mostani támadást az al-Kaida három embere ellen hajtotta végre a CIA, a terrorszervezet által uralt Shabwa tartomány közelében. A neveket nem hozta nyilvánosságra az ügynökség, de a New York Times forrásai azt igazolják, hogy valóban az al-Kaidához tartoztak a likvidált személyek.

Az akció egyértelműen igazolja Barack Obama kijelentését, miszerint folytatják a magas rangú terroristák üldözését Jemenben, ezzel is biztosítva az amerikai polgárok biztonságát. A Pentagon szóvivője még egyszerűbben fogalmazott: „Továbbra is vadászni fogunk az AQAP tagjaira, bárhol is legyenek” – mondta Steve Warren ezredes.

A húszik hivatalosan nem reagáltak a dróntámadásra, de nem tetszik nekik a tény, hogy amerikai repülőgépek hatolnak be a jemeni légtérbe. Másrészről viszont a síita csoport szintén szemben áll a szunnita al-Kaidával. A közös ellenség miatt pedig úgy tűnik, nincs elvi akadálya, hogy az Egyesült Államok folytassa a terroristaellenes műveleteket az országban.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 410 megtekintés

Videó: 48 323 067 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923841

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh