Egymillió amerikai önkéntes genetikai információjának tanulmányozását indítványozta pénteken Barack Obama elnök az egyéni genetikai felépítésre alapozó "precíziós gyógyászat" előmozdítása érdekében.

A "precíziós gyógyászat" finanszírozására az elnök 215 millió dollárt kért a 2016-os pénzügyi évre. Az eljárás az emberi betegségeket - köztük a rákot - az egyéni genetikai felépítés alapján kifejlesztendő gyógyszerekkel kezeli.

A férfi és női, beteg és egészséges, idős és fiatal önkéntesektől származó genetikai állományt abból a szempontból fogják tanulmányozni, hogy a genetikai változatok milyen módon befolyásolják az egészséget és a betegségeket.

"A precíziós gyógyászat a valaha is látott egyik legnagyobb lehetőséget biztosítja a orvosi áttörések számára" - mondta az elnök, hozzátéve hogy az azzal kapcsolatos kutatások "életmentő felfedezések egy új korszakának alapjait fektetik le".

Francis Collins, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) igazgatója szerint a "precíziós gyógyászat" rövid távú célja a rákkezelés új és jobb módszereinek kidolgozása. A hosszú távú cél az, hogy információt biztosítsanak egy sor betegség kezelésének egyénivé tételéhez.

A Barack Obama által kért 215 millió dolláros keretből 130 milliót fordítanának a NIH csoportvizsgálataira, 70 milliót a NIH Nemzeti Rákintézetének azon kutatásaira, amelyek célja a rák molekuláris előidézőinek beazonosítása és az ezen alapuló gyógyszerkutatás. További 10 milliót kapna az élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA) adatbázisok kiépítésére és az ezekre támaszkodó szabályozási rendszer kialakítására. 5 millió jutna a személyiségi jogvédelmi szabványok kidolgozására a "precíziós gyógyászattal" kapcsolatos adatcsere biztonságának érdekében.

A kezdeményezés megfigyelők szerint aggályokat válthat ki személyiségijog-védők körében, akik szerint nem biztos, hogy a kormány szavatolni tudja a felhasznált DNS-információk névtelenségét. Obama elnök ígéretet tett rá, hogy ezeket a jogokat meg fogják védeni.

Az egymillió főnyi megfigyelendő önkéntes egyébként magában foglalja majd azt a 300 ezer embert is, akik a veteránügyi minisztérium egy 2011-ben elindított programjában vesznek részt, és más hasonló, a személyre szabott gyógyászatot szolgáló, korábban megkezdett kutatások alanyait, de várják az új jelentkezőket is.

A kezdeményezés finanszírozása a kongresszustól függ. A bejelentést megelőzően, pénteken az elnök a Fehér Házban a törvényhozás tagjait és vezető szövetségi egészségügyi intézmények vezetőit fogadta. A találkozón jelen volt Kareem Abdul-Jabbar, az amerikai kosárlabdasport 67 éves legendája is, aki precíziós gyógyászati rákkezelésben részesül.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 893 483 megtekintés

Videó: 49 065 976 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054801

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh