Szakértők szerint vészesen közeledik a fizetésképtelenség pillanata.

A Les Echos című francia gazdasági lap latin-amerikai szakértőket kérdezett Venezuela pénzügyi helyzetéről. A válaszokból aggasztó összkép rajzolódik ki.

Diego Moya-Ocampos, az IHS nemzetközi gazdasági tanácsadó cég elemzője szerint az ország valutatartaléka alig több 22 milliárd dollárnál. Nemrég kapott két milliárdot Venezuela a Dominikai Köztársaságtól, de ez az összeg gyorsan elfogyott. A tartalékok kétharmada pedig aranyban van. Most már ehhez kénytelen hozzányúlni a kormány, 1,4 millió uncia aranyat dobnak piacra, 1,5 milliárd dollárért.

„Ha már az aranyhoz nyúlnak, az az államcsőd előtti utolsó, pánikszerű lépés – véli Moya-Ocampos. Pár napja kellett kifizetni 1,3 milliárd dollárt most lejárt államkötvényekért. És még sok fizetési határidő jár le idén. A Barclays becslése szerint 33 milliárd dollárra lenne szükség, ha az olaj ára 50 dollár közül marad.

Közben egyre feszültebb a belső helyzet. A nemzeti valuta ismét gyengült, 31 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben. Az üzletek üresek, de facto jegyrendszer van a legfontosabb árucikkekre. Madurót a rendkívüli állapotra emlékeztető különleges döntési jogkörrel ruházták fel, az államfő szerint továbbra is a külső és a belső ellenségek szervezett összeesküvése okozza a gazdasági bajokat.

A Les Echos által megkérdezett szakértők többsége úgy véli, még ebben az évben fizetésképtelenné válik Venezuela. Persze elhangzottak „optimista” vélemények is, amelyek szerint csak 2016-ban következik be az államcsőd.

Forrás: globoport.hu)

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 651 587 megtekintés

Videó: 48 853 768 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7015244

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh