Már több mint egy hete zajlanak Szaúd-Arábia és további kilenc szunnita ország légicsapásai a húszik ellen, melyek célja az volt, hogy megakadályozzák Áden elfoglalását. Ez a város maradt a megbukott Hádi elnök utolsó “fellegvára”. Azonban a heves légicsapások ellenére április 1-én a húszik és az őket támogató jemeni hadsereg tagjai bevonultak Áden egyes részeibe.

Április 1-én a zaidi (síita ötös ágához tartozó) húszik és az őket támogató, a jemeni hadseregből átállt egységek tankokkal vonultak be Áden központjába. A húszik ujjongva ünnepelték a bevonulást, helyi beszámolók szerint csak minimális ellenállást tanúsítottak a volt jemeni elnökhöz, a most Szaúd-Arábiában tartózkodó Manszúr Hádihoz hű erők. Jelenleg az ádeni elnöki rezidencia is az ő fennhatóságuk alá tartozik.

Khor Maksar negyedben jelenleg is tankokkal, páncélozott járművekkel és kézifegyverekkel, valamint rakétavetőkkel felszerelt lázadók állomásoznak. Ugyanakkor egyelőre a városnak csak egy részét tartják uralmuk alatt, több más körzetben még a Hádihoz hű milíciák az urak, de az ő állásaikat folyamatosan lövik rakétákkal. Ma, vagyis csütörtökön reggel a szaúdi légierő bombázta a húszikat Ádenben, s habár megállították az előrenyomulást, de kiűzni még nem tudták őket a városból

Ádenből folyamatosan evakuálják az embereket, a legtöbben hajóval akarnak távozni, de vannak olyanok is, akik végső kétségbeesésükben nekivágnak a szomszédos sivatagnak. A szaúdi légierő az egyik akciója során komoly károkat okozott az ádeni orosz konzulátusban. Ablakok törtek ki, és megrepedtek az épület falai, de a diplomáciai személyzetet nem érte bántódás. A jemeni médiumoknak nyilatkozó helyi szemtanúk szerint később ismeretlenek ki is fosztották az orosz konzulátust, és dokumentumokat vittek el az épületből.

Emiatt Moszkva bejelentette, hogy Kínához és Indiához hasonlóan, evakuálja az orosz állampolgárokat és diplomatáit az arab országból. Ugyanakkor a szaúdi és a többi koalíciós ország légi ereje nem engedte leszállni az evakuálásra kiküldött orosz gépeket Szanaában, két vadászgép “kísérte vissza a nemzetközi légtérbe” az orosz szállítógépet. Ezért Oroszország módosította az evakuálási tervet, és egyiptomi közvetítéssel menekíti Kairóba az orosz állampolgárokat, akiket majd innen hazaszállítanak.

Közben a szaúdiak vezette koalíciós légierő Jemen más területein is bombázta a húszik állásait. Szanaában és az ország középső részén katonai bázisokat ért támadás, Marib tartományban légvédelmi eszközöket semmisítettek meg, Hodaida közelében pedig egy parti őrség állását érte találat. Ráadásul kedden súlyos összecsapásokról érkeztek hírek a szaúdi-jemeni határ mentén, a húszik megtámadták a szaúdi hadsereg állásait: rakéták és tüzérségi töltetek csapódtak a szaúdi bázisokba, miközben válaszul harci helikopterek indítottak ellentámadást. Rijád egyelőre nem közölt adatokat a támadásról, és azt sem tudni, hogy egyelőre mennyien vesztették életüket az összecsapásokban.

Az UNICEF szerint 62 gyerek vesztette életét a szaúdi légitámadások megkezdése óta, március 30-án pedig egy menekülttábor bombázása súlyosan megsértette a nemzetközi jogot. Eddig 105-en vesztették életüket a légicsapásokban, főleg Szanaában és Ádenben.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 760 346 megtekintés

Videó: 48 957 302 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032773

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh