Gyengítik és ellenőrzés alá helyezik a perzsa atomprogramot, az amerikaiak szerint ez „nagy nap”, Obama elégedett, ahogy mindenki annak tűnik.

Megegyezésre jutottak az iráni atomprogramról tárgyaló felek a jövendő megállapodás alapvető pontjairól – közölte csütörtök este a német külügyminisztérium a Twitteren. A tárgyaláson a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagja és Németország – az eredeti menetrend szerint keddig tárgyaltak volna Iránnal a perzsa állam vitatott nukleáris programjáról a svájci Lausanne-ban. Az egyeztetés célja volt körvonalazni egy átfogó megállapodást, amely eloszlatja az atomprogramot övező kételyeket. Most ez megtörtént: Irán és a hatok egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy Teherán a következő tizenöt évben nem épít egyetlen olyan új létesítményt sem, amely alkalmas urándúsításra, valamint ugyanezen időszakra felhagy az urán 3,67 százalékosnál magasabb szintre való dúsításával – közölték hivatalos amerikai források.

Az átfogó egyezség szerint az iráni kormány a jelenlegi 19 ezer urándúsító centrifugája közül mindössze 5060-at használna. A többi centrifugát egy, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által ellenőrzött raktárban helyeznék el. A perzsa államnak emellett a jelenleg 10 tonnás uránkészletét mindössze 300 kilogrammosra kellene csökkentenie, és ennek a dúsítottsági szintje sem haladhatná meg a 3,67 százalékot.

Mindenki elégedett

Az Irán és a hatok között csütörtökön elért „megoldások” döntő lépést jelentenek az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokon, és megteremtik egy jövőbeli átfogó egyezség alapját – közölte Frederica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az amerikai külügyér pedig „nagy napként” értékelte a létrejött megállapodást.

A vitatott iráni atomprogramról kötendő átfogó megállapodás esetén fokozatosan feloldják az Irán ellen a program miatt az ENSZ BT-ben hozott és más nyugati szankciókat – hangsúlyozta Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter.

Obama is méltatta

Olyan történelmi egyetértés jött létre az iráni nukleáris programról, amely ha maradéktalanul végrehajtják megakadályozza, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, aki jónak nevezte az elért keretmegállapodást, mert az megszünteti a vitatott iráni terveket és szigorú ellenőrzésre épül. Obama kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a svájci Lausanne-ban elért alku elvezet majd a végleges, átfogó megállapodáshoz.

Az elnök leszögezte: ha Irán betartja vállalt kötelezettségeit, akkor teljes mértékben visszatérhet majd a nemzetközi közösségbe, ha viszont nem, akkor a korábbi szankciók ismét érvénybe lépnek. Közölte, hogy a megállapodásról még a csütörtöki nap során beszélni fog Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

Szankciók sora

Az ENSZ BT több szankciócsomagot elrendelt az iszlám köztársasággal szemben, mert úgy vélte, hogy a teheráni vezetés által békésnek mondott atomprogramjának valódi célja a nukleáris fegyver kifejlesztése.

A 12 éve tartó konfliktus rendezésére kidolgozott menetrend szerint június 30-ig kellene kidolgozni egy hosszú távra szóló megállapodást. Az elképzelés szerint a Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.

Forrás: mno.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 157 megtekintés

Videó: 48 317 688 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923259

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh