Az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló terrorellenes koalíció hatékonyságát bírálta, és a fasizmus újjáéledésével vádolta meg Ukrajnát, a Nyugatnak pedig ennek kapcsán "hallgatólagos beleegyezéséért" tett szemrehányást kedden Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára.

Patrusev szerint - aki a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) országai nemzetbiztonsági tanácsainak titkáraival tárgyalt Moszkában – nem hatékonyak a szélsőséges iszlamista szervezet és más közel-keleti csoportok ellen alakult, az Egyesült Államok vezette szövetség lépései. Értékelése szerint "szórványosan és választási szempontok" szerint támadnak a terroristák állásai ellen, és "mindenütt kettős mérce érvényesül".

Patrusev – akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett – úgy vélte, hogy "az Egyesült Államoknak a radikális erőkkel való kacérkodása" vezetett a terrorizmus nagy területeken történt elterjedésére. "Az amerikaiak beavatkozása előtt az iraki, a líbiai és a szíriai vezetés magabiztosan ellenőrizte a helyzetet, és nem engedte az iszlamistáknak, hogy felüssék a fejüket" – mondta.

Patrusev szerint a terrorizmusnak nincsenek egyértelműen megrajzolt határai, és egyetlen országon belül nem lehet legyőzni.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára úgy vélte, hogy a Nyugatnak nem áll szándékában modernizálni Ukrajnát, hanem agrárországgá kívánja azt változtatni. A lenta.ru orosz hírportál szerint a találkozón kijelentette: Nyugat Oroszország bomlasztására és a SESZ-országok helyzetének destabilizálására akarja felhasználni az ukrajnai helyzetet. "Egy sor ország – közöttük olyanok is, amelyek a Hitler elleni szövetség oldalán harcoltak – hallgatólagos beleegyezésével most ismét a fasizmus jelenségének újjáéledésének szemtanúi vagyunk" – fogalmazott.

A SZEZ térségében felmerülő biztonsági feladatok megoldásával kapcsolatban Patrusev közölte, hogy a tavaly szeptemberi dusanbei csúcstalálkozón egyeztetett elvek értelmében megvitatták India, Irán és Pakisztán felvételi kérelmét, Fehéroroszország megfigyelői, Azerbajdzsán és Örményország "párbeszéd partner" státusza iránti kérelmet. Mint mondta, a jelenleg megfigyelői státussal rendelkező Indiának, Iránnak és Pakisztánnak a teljes jogú tagsághoz teljesíteniük kell a velük szemben támasztott feltételeket.

Putyin előző nap Moszkvában fogadta a SZEZ-tagországok nemzetbiztonsági tanácsainak titkárait.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet megalakítását 2001.június 15-én jelentették be a kínai városban. A regionális szervezet tevékenységének fő irányvonalai a terrorizmus és a szélsőségesség elleni közös fellépés, valamint az együttműködés fejlesztése az energetikai, gáz- és kőolajipari, közlekedési, távközlési és más területeken. Teljes jogú tagjai Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Megfigyelői státusa van Afganisztánnak, Indiának, Iránnak, Mongóliának és Pakisztánnak, "párbeszéd partner" pedig Fehéroroszország, Törökország és Srí Lanka. A SESZ következő csúcstalálkozóját június 8. és 10. között tartják az Oroszországi Ufában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 729 489 megtekintés

Videó: 48 937 556 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029335

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh