A világ 17 neves tudósa a Föld napja alkalmából nyilatkozatban szólította fel a politikai vezetőket arra, hogy globális megállapodás jöjjön létre a decemberben esedékes párizsi nemzetközi klímakonferencián a globális felmelegedés megfékezésére.

Az Earth League nevű csoport, amelynek tagjai között van mások mellett Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem Föld Intézetének igazgatója, Hans Joachim Schellnhuber klímakutató, Angela Merkel német kormányfő tanácsadója és Nicholas Stern közgazdász, számos jelentés készítője a klímaváltozás gazdasági hatásairól, annak a véleményének adott hangot, a világ vezetőinek a párizsi tanácskozáson biztosítani kell, hogy a hőmérséklet emelkedése két Celsius-fok alatt maradjon. Ennek érdekében a Föld ismert fosszilis üzemanyag-tartalékai háromnegyed részének a földben kell maradnia, és a globális szén-dioxid-kibocsátás nem haladhatja meg az 1000 gigatonnát.

"A párizsi klímakonferencia az igazság pillanata lesz: az utolsó lehetőség, hogy a két Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés felső határán belül maradjunk. A konferencia sikere közös globális víziót, erős nemzeti elkötelezettséget és a technológiai módokat illetően globális együttműködést kíván" - hangsúlyozta Jeffrey Sachs, a Föld Nyilatkozat egyik szerzője.

A dokumentumban megfogalmazott alapvetések az Earth League tagjai és neves intézmények által végzett kutatásokon alapulnak.

A nyilatkozat szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a világ már most egy olyan úton halad, amely elvezet ahhoz, hogy 2100-ra a globális felmelegedés elérje a mintegy 4 Celsius-fokot. "Ha nem cselekszünk most, egy a tízhez a kockázata annak, hogy 2010-re a globális felmelegedés meghaladja a 6 Celsius-fokot" - fogalmaznak.

Alapvető változtatásokat sürgetnek a gazdaságban, és azt, hogy a világ országai tegyék magukévá azt a globális célt, hogy a század közepére teljes mértékben beszüntetik az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami elvezethet a "nulla-szén" társadalomhoz 2050-re vagy egy kicsit később.

A nyilatkozat felszólítja a fejlett országokat, hogy nyújtsanak pénzügyi segítséget a fejlődő országoknak és technológiai újítások sorát sürgeti a globális célkitűzések megvalósításához.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 200 megtekintés

Videó: 48 298 411 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920474

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh