Kontraproduktívnak és agresszív lépésnek nevezte Barack Obama amerikai elnök hétfőn Washingtonban, hogy Kína mesterséges szigeteket létesít a Dél-kínai-tengeren.

"Úgy gondoljuk, hogy mesterséges szigetek létesítése ebben a térségben bármely fél részéről agresszív lépés és kontraproduktív" - mondta Obama, aki fiatal délkelet-ázsiai vezetőket fogadott hivatalában.

"Kína sikeres lesz. Nagy és erős ország, a népe tehetséges és keményen dolgozik. Lehetséges, hogy néhány követelésük legitim, de ezeknek nem könyökléssel és mások félretaszításával kellene érvényt szereznie" - tette hozzá.

Kijelentette, hogy Mianmarnak komolyan kell vennie a rohingja muzulmán kisebbséggel szembeni emberséges bánásmódot, ha sikeresen meg akarja megvalósítani a demokratikus átmenetet. Szavai szerint az Egyesült Államok jelenleg arra összpontosít, hogy az embercsempészek áldozatául esett, majd a tengeren magukra hagyott rohingják hazára leljenek.

Kérdésekre válaszolva Obama elmondta: azt szeretné, ha utólag egészségügyi reformja és külpolitikája alapján ítélnék meg elnökségét. Reményét fejezte ki, hogy a világ "szeretettel" fog majd visszaemlékezni rá.

"Nemzetközi kapcsolatrendszerünket nagyon erős talapzatra helyeztük" - hangoztatta az elnök, akinek külpolitikája a republikánus bírálatok szerint veszélyesebbé tette a világot.

Peking visszautasította, hogy Washington beavatkozzon a dél-kínai-tengeri vitákba

Kína határozottan visszautasítja az Egyesült Államok beavatkozását a dél-kínai-tengeri helyzetbe, s úgy véli, Washington kívülálló az ügyben - derül ki hétfői kínai sajtójelentésekből.

A China Daily című, angol nyelvű napilap felsorolta mindazokat a kínai nyilatkozatokat, amelyek Ash Carter amerikai védelmi miniszter utóbbi napokban nyilvánosságot kapott - szokatlanul nyíltnak tartott - bírálatára születtek válaszul.

A Pentagon első embere Haitin, majd a szingapúri Shangri-La regionális biztonsági értekezleten a dél-kínai-tengeri Spratly/Nansa-szigetek térségében folyó mesterséges szigetfeltöltések ütemét és kiterjedtségét kifogásolta, és a feltöltések azonnali beszüntetésére szólított fel.

Carter úgy vélte, hogy ilyen módszerrel nem lehet szuverenitást szerezni, míg Pekingben közölték, hogy a szóban forgó zátonyok, szigetek hovatartozása vitán felül áll, nincs szükség annak nyomatékosítására.

Szun Csien-kuo, a kínai hadsereg vezérkari főnökének helyettese szintén Szingapúrban kijelentette, hogy az Egyesült Államok "figyelmen kívül hagyta a történelmet, a tényeket és a jogi megalapozottságot", miközben "elszigetelő módon kommentált, és hamis vádakat hangoztatott Kínával szemben".

Szun leszögezte, hogy az építkezések nem irányulnak egyetlen harmadik ország ellen sem, és nem akadályai a térségbeli szabad hajózásnak.

"Senki ne számítson arra, hogy megadjuk magunkat gyengén indokolt vádaknak, erőszaknak vagy hatalomnak, és ne számítsanak arra sem, hogy elfogadjuk a szuverenitást, a biztonságot és a fejlődést érintő nemzeti érdekeink megkárosításának keserű következményeit" - jelentette ki a tábornok.

Azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten egy amerikai kémrepülőgép, fedélzetén a CNN hírtelevízió forgatócsoportjával a területfeltöltésekkel épülő szigetek közelébe repült, és amerikai hadihajók is a térségbe hajóztak, Csao Hsziao-csuo, a katonai akadémia kutatója úgy vélte, hogy ez csak fokozta a térségi feszültséget, megváltoztatta a viták természetét és jelentősen zsugorította a diplomáciai megoldás esélyeit.

A kínai külügyminisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak "érintettség híján nincs beleszólása" a dél-kínai-tengeri vitákba, s arra szólította fel Washingtont, hogy tartsa magát korábbi vállalásához, s ne foglaljon állást a területi szuverenitást érintő vitás kérdésekben.

A témában cikket jelentetett meg Liu Csen-min külügyminiszter-helyettes, aki arra emlékeztetett, hogy "az 1970-es években néhány ország - vitatva Kína szuverenitását a dél-kínai tengeri szigetcsoport szigetei és zátonyai felett - törvénytelenül elfoglalt több tucatnyit közülük, s emiatt keletkeztek a területi viták". Utalt Kína "nagyfokú önmegtartóztatására", s közölte, országa elkötelezett az iránt, hogy a területi vitákat és az egymást átfedő követeléseket az érintett országokkal folytatandó közvetlen tárgyalásokkal rendezze.

Liu megjegyezte, hogy a tíz országot tömörítő Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és Kína közötti úgynevezett magatartási kódex (COC), továbbá az annak új változatáról folyó tárgyalások azt szolgálják, hogy a régió államai és Kína határozzák meg a dél-kínai-tengeri helyzet rendezésének útját, s "ne kívülállók szabják meg nekik".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 732 546 megtekintés

Videó: 48 939 542 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029739

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh