Átlagban, diplomával kezdőként 145 ezer forintot, amiről itthon egy kezdő diplomás, a közszférában nem is álmodhat. A jobb szakmákban többet kapnak, a nagyvárosokban többet fizetnek mint vidéken. A most közzétett Kék könyv szerint a legjobban az informatikusok és a pénzügyesek kerestek Kínában is.

3500 jüan körül van a pályakezdő diplomások átlagfizetése- ez 560 dollárnak mintegy 145 ezer forintnak felel meg. Az előző évben ez csak 3250 jüan volt, az emelkedés tehát nem jelentéktelen. A pályakezdő diplomások 61%-a többé-kevésbé elégedett ezzel, de csak 46% válaszolt úgy, hogy ennyire számított.

Három év alatt komoly növekedésre számíthatnak a pályakezdő diplomások Kínában- legalábbis ha az elmúlt időszak trendje folytatódik. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a 2011-ben végzett diplomások 5500 keresnek átlagosan, amely számukra 98%-os emelkedést jelentett!

Kínában a kormányzat ösztönzi a bérek emelését, különösen a fiatal diplomásokét. Peking célja ugyanis az, hogy otthon tartsa a tehetséges fiatalokat. Sőt, szeretnék hazacsalogatni azokat, akik Amerikában, Ausztráliában vagy Európában végezték egyetemi tanulmányaikat. Ez nem lesz könnyű hiszen a pályakezdő bérek még jócskán elmaradnak a fejlett országoktól. Jelenleg még a külföldön végzett kínai diákoknak csak a kisebbsége tér haza, de Pekingben bíznak abban, hogy a hazai bérek dinamikus emelkedése előbb vagy utóbb ezen a téren is változást hoz majd.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 213 megtekintés

Videó: 48 292 237 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920006

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh