Meghosszabbította az orosz űrügynökséggel az asztronauták Nemzetközi Űrállomásra (ISS) juttatásáról kötött szerződését az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA).

A NASA helyi idő szerint szerdai bejelentése szerint a most aláírt 490 millió dolláros szerződésre azért volt szükség, mert a kongresszusban öt éve nem sikerült elfogadtatni a Boeing és a SpaceX amerikai magánűrhajók fejlesztéséhez szükséges forrásokat.

A 2019-ig hatályos új szerződés révén az Egyesült Államok kizárólag Oroszországtól függ az űrhajósok űrállomásra juttatásában egy olyan időszakban, amikor a két ország kapcsolatai a leghűvösebbek a hidegháború óta – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Az Egyesült Államok kénytelen fizetni Moszkvának annak ellenére is, hogy az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt igen kemény gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtja.

Washington az amerikai űrsiklók leállítása – 2012 júliusa – óta függ Oroszországtól abban, hogy eljuttathassa űrhajósait az ISS-re.

Charles Bolden, a NASA igazgatója szerdán levélben értesítette az amerikai kongresszust is, hogy a tervezettel ellentétben nem indulhatnak el a személyszállításra is alkalmas Boeing és SpaceX űrhajók 2017 végétől, ha a 2016-os költségvetésben csökkentik az amerikai kormányzat által kért összegeket.

Ahhoz, hogy a tervet tartani tudják, 1,24 milliárd dollárra van szükség – emelte ki Bolden az űrkutatásért felelős kongresszusi bizottságok elnökeinek írt levelében.

“A NASA programjának maradéktalan finanszírozása a leggyorsabb módja annak, hogy … az űrhajók Amerikából induljanak, és megszűnjön az Oroszországtól való függés” – húzta alá Bolden.

A képviselőház és a szenátus republikánus többsége azt javasolta, hogy az október 1-jén kezdődő 2016-os pénzügyi évben csökkentsék 250-300 millió dollárral a Barack Obama kormányzata által kért költségvetési keretet.

“Ha a kongresszus kitart a költségvetési korlátozások mellett, a Boeing és a SpaceX 2016 tavaszán vagy nyarán aligha rendelkezik majd elég forrással ahhoz, hogy folytassa a programot” – figyelmeztetett Charles Bolden. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy még egyszer újra kell tárgyalni az oroszokkal az asztronauták szállítására vonatkozó szerződést – fűzte hozzá.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 240 megtekintés

Videó: 48 314 644 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922796

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh