Nagy-Britannia újra megnyitja teheráni nagykövetségét, amelyet 2011-ben zárt be, miután a hazájuk elleni újabb szankciók miatt felháborodott iráni diákok megtámadták és feldúlták az épületet.

A The Times kormányzati forrásra hivatkozva pénteken arról írt, hogy Philip Hammond külügyminiszter a hétvégén Iránba utazik egy üzletemberekből álló küldöttség élén. Mint a brit napilap emlékeztetett, a látogatásra néhány héttel azt követően kerül sor, hogy Irán és a nagyhatalmak között megállapodás jött létre Teherán vitatott atomprogramjáról.

A feldühödött tömeg 2011-ben az után rohanta meg a nagykövetséget, hogy a brit kormány újabb pénzügyi szankciókat vezetett be Iránnal szemben. A támadók módszeresen feldúlták és kifosztották a teheráni brit képviselet személyzetének szolgálati lakásait és a nagykövet rezidenciáját is. Összetörték a berendezést, vagyontárgyakat loptak el, köztük a diplomáciai személyzet tagjainak személyes értékeit, majd felgyújtották a fő irodaépületet.

A britek a diplomáciai képviseletek védelmét előíró bécsi egyezmény súlyos megsértésének nevezték az incidenst, amelyet követően a szigetország kormánya elrendelte Irán londoni nagykövetségének azonnali bezárását, és a két ország kölcsönösen kiutasította egymás diplomatáit. A kapcsolatokat nem számolták fel teljesen, de a lehetséges legalacsonyabb szintre csökkentették. A brit érdekeket Svédország, az irániakat Omán képviselte a két fővárosban.

A két ország aztán 2013-ban bejelentette, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat. Nagy-Britannia teheráni nagykövetségének újranyitását William Hague akkori külügyminiszter már tavaly nyáron javasolta, de technikai problémák miatt csak most kerül rá sor. Philip Hammond egyébiránt 11 éve az első brit külügyminiszter, aki Teheránba látogat.

Az iráni hatóságok megerősítették, hogy a hétvégén ők is újra megnyitják az iszlám köztársaság londoni nagykövetségét.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 689 739 megtekintés

Videó: 48 901 329 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022848

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh