Széleskörű az egyetértés az uniós országok között abban, hogy új szakaszba kell léptetni, ki kell terjeszteni az illegális bevándorlók Európába csempészésének megfékezése érdekében indított földközi-tengeri EU-műveletet - mondta újságíróknak Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Luxembourgban, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos informális tanácskozása után.

A csempészhajók elleni tevőleges haditengerészeti fellépés megkezdését Enrico Credendino ellentengernagy, a művelet olasz parancsnoka javasolta a múlt héten. E fellépés egyelőre még nem a líbiai parti vizeken, csupán a nemzetközi vizeken történne.

Az illegális migráció elleni uniós haditengerészeti művelet első, felderítési szakaszának megkezdését július másodikán jelentették be Brüsszelben. Az EU-országok csúcsvezetői áprilisban döntöttek úgy, hogy az uniónak erő alkalmazásával is fel kell lépnie az embercsempészek ellen. Az EUNAVFOR Med elnevezésű műveletet május 18-án hívták életre a tagállamok külügyminiszterei, majd június 22-én hozták meg a döntést a művelet első, felderítési szakaszának megkezdéséről.

Az első, felderítési szakaszban - közölte Mogherini - 16 alkalommal azonosítottak embercsempészhajókat, amelyek ellen akciót lehetett volna indítani, de erre eddig nem volt felhatalmazás.

A most tervbe vett második szakasz - amelynek megkezdéséről a hivatalos döntés Mogherini szerint néhány héten belül várható - a gyanús hajók átvizsgálását jelentené, valamint annak megakadályozását, hogy a zömmel Líbiából útnak induló, menekültekkel zsúfolt vízi járművek eljussanak az olasz partokig.

A művelet harmadik szakaszára - a líbiai parti vizekre való behatolásra, a csempészhajók elindulás előtti megsemmisítésére - az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása hiányában egyelőre nem akar vállalkozni az unió.

A második szakasz elindításához az eddiginél több hajóra lesz szükség - emelte ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, és a védelmi miniszterek luxembourgi eszmecseréje nyomán derűlátóan szólt arról, hogy a tagországok rendelkezésre fogják bocsátani a szükséges haditengerészeti kapacitásokat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 202 megtekintés

Videó: 48 285 025 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919279

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh