Őszinte eszmecserét sürgetett és kilátásba helyezte az emberi jogok tiszteletben tartásának felvetését Barack Obama amerikai elnök, amikor pénteken a washingtoni Fehér Ház előtt üdvözölte kínai partnerét, Hszi Csing-pint.

"Úgy gondolom, hogy őszintén foglalkozni kell a nézetkülönbségeinkkel. Hisszük, hogy a nemzetek akkor sikeresebbek és a világ akkor halad (...), ha a vitákat békésen oldják meg, és ha a mindenkire érvényes egyetemes emberi jogokat tiszteletben tartják" - mondta az elnök a katonai tiszteletadással és az Egyesült Államokban állami látogatáson tartózkodó vezetőknek kijáró 21 ágyúlövéssel kísért ünnepélyes szertartáson.

Obama ugyanakkor leszögezte, hogy az Egyesült Államok üdvözli egy "stabil, virágzó és békés" Kína felemelkedését.

Hszi hangsúlyozta a széles látókörűség, a kölcsönös tisztelet és a kompromisszumkészség szükségességét a két ország közötti nézetkülönbségek kezelésében és a kapcsolatok javítása érdekében.

A két elnök hivatalos megbeszélésein amerikai szándék szerint egyebek között napirendre kerül a Washington által nehezményezett és Peking által cáfolt kínai kibernetikai kémkedés, továbbá a kínai gazdaság problémáinak és Kína szomszédjaival szembeni területi vitáinak kérdése is.

A várakozások szerint Kína be fogja jelenteni, hogy 2017-ben bevezeti az országon belüli szén-dioxid-kibocsátási kvótakereskedelmet.

A kétoldalú kapcsolatok terén ugyanakkor szakértők ezúttal nem számítanak áttörésre. A kibernetikai biztonság terén az amerikai fél szerint nem lesz semmilyen hivatalos megállapodás, kínai részről azonban nem zárták ki egy alapszintű alku lehetőségét.

Obama előző este az elnöki rezidenciával szomszédos Blaire House-ban magánvacsorán folytatott két és fél órás eszmecserét kínai vendégével, Joe Biden alelnök társaságában. Pénteken az amerikai elnök a Fehér Házban ad díszvacsorát Hszi Csing-pin tiszteletére.

A kínai elnök Seattle-ben kezdte meg amerikai látogatását, ahol bejelentették, hogy a kínai légiközlekedés számára újabb 38 milliárd dollár értékben vásárolnak utasszállítókat a Boeingtől.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 877 763 megtekintés

Videó: 49 057 077 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053516

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh