Több mint 53 ezer pekingi házaspár kérvényezte, hogy második gyereket vállalhasson, miután tavaly februárban a fővárosban is lazítottak a korábbi születésszabályozási elveken - számolt be a kínai állami média szombaton.

Az idén szeptember végéig már csaknem 48 ezer 400 pár meg is kapta az engedélyt, az anyák 57 százaléka 31 és 35 év közötti. A demográfusok szerint az évtized végére a szabályok megváltoztatásának eredményeként 270 ezer második gyermek születik majd Pekingben, meghaladva az évi 54 ezret.

Számítások szerint a több mint 20 milliós metropoliszban ekkor lesz a csúcspont, majd csökkenő tendenciára vált a születések száma.

Pekingben az első nyolc hónapban több mint kétszer annyian vállalkoztak második gyerekre, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ennek ellenére megfigyelők szerint az engedékenyebb jogi körülményeknek a gyermekvállalási kedvre és a születések számára gyakorolt hatását egyelőre nem szabad túlértékelni.

Országosan fokozatosan, egy 2013 végén meghozott politikai döntés eredményeként vált lehetővé a második gyermek vállalása olyan házaspárok számára is, akiknek az esetében az egyik szülő egyedüli gyermek. Korábban ehhez mindkét szülőnek egykének kellett lennie. A nemzetiségiekre és vidékiekre akkor még más kedvezmények vonatkoztak, mint a fővárosiakra.

Az Országos Statisztikai Hivatal által készített egyik felmérés szerint a második gyerek vállalására jogosultaknak, vagyis becslések szerint országosan mintegy 11 millió házaspárnak körülbelül a 40 százaléka szándékozik élni a kínálkozó lehetőséggel. Az első fél év végéig havi átlagban 80 ezer pár nyújtott be kérelmet.

Az 1979-ben elindított "egykepolitikának" több kedvezőtlen következménye volt, nemcsak felgyorsult a társadalom elöregedése, hanem a férfiak javára vészesen felborult a nemek aránya is. A kínai demográfusok ugyanakkor azt állítják, hogy ha nem vezették volna be a családtervezést, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, jelentősen nagyobb terhet róva a környezetre és a gazdaságra.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 398 314 megtekintés

Videó: 45 466 771 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6386057

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh