Irán meghívást kapott a Szíria jövőjéről folytatott tárgyalásokra - közölték kedden Washingtonban névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyek.

A meghívás fordulatot jelent az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a több mint négy éve tartó szíriai polgárháború lezárására és a Bassár el-Aszad szíriai elnök elmozdítására irányuló stratégiájában.

Washingtoni források szerint Irán még nem reagált a hozzá hasonlóan szintén Aszadot támogató Oroszország által tolmácsolt meghívásra. A tárgyalások következő, kétnapos fordulója a tervek szerint csütörtökön kezdődik Bécsben John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint több európai és arab ország vezető diplomatáinak részvételével.

Az amerikai diplomácia a gesztust megelőzően napokig tartó bizalmas tárgyalásokat folytatott a partnerországokkal, egyebek között Irán regionális riválisával, Szaúd-Arábiával. Megfigyelők szerint Teherán bevonása a tárgyalásokba ellenállást válthat ki a szíriai ellenzékből, ugyanakkor minden eddigi közvetítési kísérlet kudarcba fulladt Szíriában.

A Fehér Ház keddi tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király telefonon tárgyalt egymással, és elkötelezte magát a szíriai mérsékelt ellenzéknek nyújtott támogatás megnövelése, valamint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban való együttműködés folytatása mellett.

A felek üdvözölték, hogy a jemeni polgárháborúban szemben álló felek újabb tárgyalási fordulót kívánnak tartani az ENSZ közvetítésével. Az elnök és az uralkodó megerősítette az országaik közötti erős és tartós stratégiai partnerséget.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter közölte: az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy több "közvetlen szárazföldi akcióval" és a légicsapások számának növelésével növelje az Iszlám Államra gyakorolt nyomást.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 234 megtekintés

Videó: 48 292 276 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920007

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh