Áldozattal és adókkal terhesnek ítélte meg az olasz sajtó a Mario Monti kormányfő által vasárnap este bemutatott bruttó 30 milliárd eurós megszorító csomagot, melyet a közgazdászprofesszor "Olaszország-mentő" intézkedéseknek nevezett.

Az idén ötödik takarékossági program nyugdíjreformból, adóemelésből, liberalizációból áll és "feltételeket teremtünk a gazdasági fejlődéshez is" - mondta Monti. 2012. január elsejétől az olaszok a befizetett járulék alapján mennek nyugdíjba és emelkedik a korhatár is. A férfiak 66 évesen, 42 év+1 hónap járulékkal, a nők 62 év és 41 év+1 hónap társadalombiztosítási hozzájárulással mennek nyugdíjba. 2018-ra a nők korhatára is 66-ra emelkedik. Hiába a teljesített befizetés, aki korhatár előtt megy nyugdíjba, évi 3 százalékos "bírságot" fizet a kötelező életkor betöltéséig. A 936 euró feletti nyugdíjakat nem igazítják az inflációhoz - ennek az áldozatnak a bejelentésekor sírta el magát Enza Fornero jóléti miniszter.

Egyszeri 1,5 százalékkal megadóztatják az utóbbi években külföldi bankszámlákról Olaszországba visszahozott vagyonokat. Luxusadót fizetnek a 170 kw teljesítmény feletti járművek, helikopterek, magán repülőgépek, luxusvillák, 10 méternél hosszabb hajók. A bankszámlára fizetett illetéken túl adózni kell a betétek, kötvények és bármilyen más pénzügyi befektetés után. Visszavezették a Berlusconi-kormány által eltörölt ingatlanadót az első lakásra (0,4%), emelték a további ingatlanok adóját (0,75%). Hatvan százalékkal emelték az ingatlanok telekkönyvi értékét. Nem változtak az jövedelemadó-kulcsok, emelkedett a regionális adó mértéke (0,9-1,23 % között). Újabb adóval emelték az üzemanyagárat. Monti azt mondta, nem vezet be vagyonadót, akkor ez micsoda? - kérdezték az újságok.

Monti lemondott kormányfői és pénzügyminiszterei fizetéséről. Nem retroaktívan csökkentették a miniszterek, kabinetfőnökök, főosztályvezetők fizetését. Tízre redukálták a megyei közigazgatási testületek létszámát, majdnem felére csökkentették a független állami hatóságok tagjainak számát.

Liberalizálták a már fizetős gyógyszerek kereskedelmét, a közlekedést, az üzletek nyitvatartási idejét. 2012 szeptemberétől két százalékkal emelik a 21 százalékos általános forgalmi adót. Kötelező bankkártyahasználatot vezettek be az ezer euró feletti tranzakciókra. A vállalati beruházásokat, fiatalok és nők foglalkoztatásának ösztönzését adókedvezménnyel díjazzák.

"Keserű gyógyszernek" nevezte a Monti-csomagot a Corriere della Sera, mely szerint tizenhét nap kormányzás után ennél többet egy közgazdászprofesszor sem tudott tenni. Monti viszont meglépte azt, amit Berlusconitól hiába várt Olaszország és Európa. Ettől még nem biztos, hogy a recesszió elkerülhető lesz - tette hozzá a Corriere. Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap szerint Monti "átvezeti Olaszországot a sivatagon", de miért cserébe? Az újság szerint a csomagból hiányzik a költségvetési pazarlás, a politika kiadásainak lefaragása.

A kormány sír, mi még jobban - írta a Berlusconi-család birtokolta Il Giornale, mely szerint Monti nem tett mást mint megemelte az adókat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 265 662 megtekintés

Videó: 47 414 103 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6771294

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh