Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán sem született döntés az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciók meghosszabbításáról, a téma az állam-, illetve kormányfőkből álló Európai Tanács csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján fog napirendre kerülni - közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

"Nem látok nagyobb problémát a politikai döntés terén egyik tagállam részéről sem" - mondta újságíróknak az uniós diplomácia vezetője. "Az ügy az Európai Tanács asztalán van" - tette hozzá Mogherini.

A büntetőintézkedések hatályának hat hónappal történő meghosszabbításáról eredetileg a tagállamok uniós nagykövetei terveztek megállapodni az előző szerdán, ez azonban Olaszország váratlan közbelépése miatt végül nem sikerült.

"Jelen pillanatban nincs ok az Oroszország elleni európai uniós szankciók visszavonására" - hangoztatta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a hétfői tanácskozás megkezdése előtt.

Paolo Gentiloni, az olasz külügyi tárca vezetője hétfőn kijelentette, hogy a héten biztosan döntésre jutnak az orosz szankciók ügyében.

Név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselők azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a következő napokban sikerül megoldást találni a kérdésre.

Az EU tavaly júliusban döntött az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókról. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, úgynevezett kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Az uniós tagállamok júniusban arról döntöttek, hogy 2016. január 31-éig meghosszabbítják az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt életbe léptetett gazdasági büntetőintézkedéseket. Az unió a Kijev, Moszkva és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok között kötött idén februári minszki megállapodások maradéktalan megvalósítását támasztja a szankciók felülvizsgálatának feltételéül. Ennek értelmében a többi között Ukrajnának legkésőbb az év végéig vissza kellene kapnia a teljes ellenőrzést az ország keleti határa fölött.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 057 megtekintés

Videó: 48 303 834 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921140

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh