Éles szópárbaj zajlik Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke között, ami a vasárnapi olasz sajtó szerint "történelmi minimumra" süllyesztette Olaszország és az Európai Unió kapcsolatát.

A vitát Jean-Claude Juncker indította azzal a korábbi kijelentésével, miszerint az olasz miniszterelnök folyamatos kritikáival sértegeti az Európai Bizottságot. Juncker szerint Matteo Renzi azt hiszi, hogy ő találta fel a gazdasági rugalmasságot, miközben Juncker saját magának tulajdonítja ennek bevezetését az EU-ban.

Matteo Renzi válasza nem váratott magára. "Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, Olaszországot nem távirányíthatja senki" - mondta a római kormányfő hangsúlyozva, hogy "Európa nem állhat kizárólag mereven betartandó szabályokból". A La Repubblica című olasz napilap szerint a Brüsszel és Róma közötti viszony történelmi minimumra süllyedt.

A Corriere della Sera című újság vasárnapi elemzése szerint a háttérben a római kormánynak az a törekvése húzódik, hogy elérje, Brüsszel vizsgálja felül a nagyobb költségvetési fegyelmet előíró, 2012-ben elfogadott fiskális paktumot. Ennek 2017-2018-ra előírt követelményeit ugyanis Olaszország nem lesz képes teljesíteni. Matteo Renzi ezért ismétli és követeli az EU-hoz intézett beszédeiben a rugalmasság jelentőségének elfogadását.

Az olasz "miniszterelnök szokása szerint, amikor egyeztetni akar, megemeli a vita hangját, hogy azután a mélyponton mégiscsak tárgyalni lehessen, lehetőleg neki kedvező eredménnyel" - írta a Corriere.

A vita az olasz sajtó szerint éles maradhat egészen január végéig, amikor Matteo Renzi először Angela Merkel német kancellárral találkozik, majd februárban Jean-Claude Juncker látogat Rómába. Mindkét találkozón a római kormányfő az Olaszország által végrehajtandó költségvetési megszorítások enyhítését szorgalmazza majd.

"Európában véget ért a protokoll és a ceremóniák ideje, és Olaszország jól teszi, hogy felemeli a hangját. Jól teszi, hogy nyílt vitát kezdeményez az unió intézményes reformjáról...." - fogalmazott Sandro Gozi olasz EU-ügyi államtitkár.

Az olasz sajtó azt is felvetette, hogy Matteo Renzi a Brüsszellel való vitákkal valójában egyre csökkenő belpolitikai erejét igyekszik növelni. A Corriere azt sem zárta ki, hogy az olasz miniszterelnök előre hozott választásokat szeretne 2017-ben, mivel a jelenlegi felmérések szerint kormánya nem tud kitartani a parlamenti ciklus 2018-ban esedékes végéig.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 193 943 megtekintés

Videó: 47 322 311 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6754572

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh