A katonai együttműködés elmélyítéséről Szíriában és az ukrajnai válság rendezéséről folytatott szerdán telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök – tájékoztatott a Kreml sajtóközleményben.

A közlemény szerint Putyin sürgette amerikai kollégáját az együttműködésre Szíriában annak érdekében, hogy el tudják különíteni a mérsékelt fegyvereseket a terrorista szervezetektől, mint az al-Kaida szíriai ágának számító an-Nuszra Front és más szélsőséges csoportok, amelyekre nem vonatkozik a szíriai tűzszünet.

A két vezető emellett egyetértett abban, hogy újra kell indítani az öt éve zajló konfliktus politikai rendezését célzó szíriai béketárgyalásokat az ENSZ égisze alatt. A béketárgyalások a harci tevékenységek megerősödésével április végén futottak zátonyra.

Ukrajnára kitérve az orosz államfő ismételten hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Kijev teljesítse a minszki megállapodást, így egyebek közt létesítsen közvetlen párbeszédet Donyeckkel és Luhanszkkal, adjon különleges státust a Donyec-medencei területeknek és a felkelőkkel közösen dolgozzon ki törvényt a helyhatósági választásokról – közölte a Kreml.

A közlemény szerint a beszélgetés során említést tettek a tűzszünet betartatásának és a nehézfegyverek kivonásának szükségességéről, külön hangsúlyt fektetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőinek ebben vállalandó szerepére. Barack Obama csütörtökön Lengyelországba repül, ahol a NATO-csúcstalálkozón vesz részt Varsóban.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 184 megtekintés

Videó: 48 322 916 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923825

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh