Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje szerint az orosz hírszerzés támadta meg a demokraták számítógépes rendszerét. Clinton azzal vádolta meg Donald Trumpot, a republikánus elnökjelöltet, hogy támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Hillary Clinton a szokásos vasárnap délelőtti televíziós politikai műsorok egyikében, a Fox televíziónak adott interjújában fejtette ki álláspontját.

"Tudjuk, hogy az orosz titkosszolgálat támadta meg a a Demokrata Országos Bizottság számítógépes rendszerét és tudjuk, hogy gondoskodtak arról, hogy a megszerzett elektronikus levelek jó részét nyilvánosságra is hozzák, és azt is tudjuk, hogy Donald Trump jelét adta Putyin zavarba ejtő támogatásának" - fogalmazott Hillary Clinton a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban.

Az Egyesült Államok egyébként hivatalosan nem vádolta meg Oroszországot a hackertámadással, de Obama elnök a héten az NBC televíziónak adott egyik interjújában számítógépes biztonsági szakemberekre hivatkozva nem zárta ki ennek lehetőségét. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint vajon az orosz elnök Donald Trumpot látná-e szívesebben a következő amerikai elnökként, Hillary Clinton elhárította a választ. Azt mondta: nem kívánja levonni ezt a következtetést. "De azt gondolom, hogy ha a tényeket sorba állítjuk, akkor komoly az orosz beavatkozás a választási folyamatunkba, a demokráciánkba" - fogalmazott, s hozzátette, hogy ilyen beavatkozást az Egyesült Államok nem tűr el egyetlen országtól sem, de kivált nem az ellenségnek számító országtól.

Clinton azt állította, hogy a republikánus elnökjelölt bátorítja ezt és dicséri Putyin elnököt, miközben úgy tűnik, hogy határozott erőfeszítések történnek a választási folyamat befolyásolására. Hillary Clinton szerint ez nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet.

Trump korábban azt állította, hogy Putyin erősebb vezető, mint az amerikai elnök, Barack Obama, s a héten arra ösztökélte a feltételezett orosz hackereket, hogy bátran kutassanak csak Hillary Clinton kitörölt elektronikus levelei után. Igaz, ez e kijelentését követő napon sajtóértekezleten azt közölte, hogy csak "szarkasztikus" akart lenni.

Az úgynevezett Panama-iratok, vagy Panama-akták szerint egyébként - amelyet egy panamai ügyvédi iroda tett közzé az idén tavasszal politikusokról és cégekről - a legnagyobb orosz bank - a Szberbank - washingtoni lobbicége az egyik legismertebb demokrata párti lobbista, Tony Podesta cége. Tony Podesta Bill Clinton elnök volt kabinetfőnökének és Hillary Clinton jelenlegi kampányfőnökének, John Podestának a testvére.

Közben Hillary Clinton, akinek népszerűsége a demokrata országos konvenció után javult, és 41 százalékos támogatottságával jelenleg hat százalékkal vezet Donald Trump előtt, péntek óta Pennsylvaniában és Ohióban kampányol Tim Kaine alelnökjelölttel együtt. Ennek a két szövetségi államnak a megnyerése rendkívül fontos a novemberi elnökválasztáson, az eddigi évtizedek tapasztalatai szerint, aki veszít Pennsylvaniában és Ohióban, az veszít az elnökválasztáson is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 363 041 megtekintés

Videó: 43 660 305 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6203063

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh