Orosz Tu-22M3-as és Szu-34-es bombázók az iráni Hamadán légi támaszpontról felszállva légicsapásokat mértek kedden szíriai dzsihadista fegyveresekre - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Ez volt az első alkalom, hogy az orosz légierő Iránból kiindulva támadott célpontokat Szíria területén. Korábban, az elmúlt két hónap során az orosz hadászati bombázók Oroszországból felszállva hat alkalommal támadták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai célpontjait. A bombázókat a szíriai Hmejmímben lévő orosz támaszpontról felszálló vadászgépek fedezték.

Az orosz védelmi tárca szerint a Tu-22M3-as és SzU-34-es gépek az Iszlám Állam (IÁ) és az an-Nuszra Front terrorszervezet objektumait támadta Aleppó, Deir-ez-Zór és Idlíb tartományokban. A hivatalos tájékoztatás értelmében a bombázók öt nagy fegyver- és üzemanyagraktárt, három irányítóközpontot és kiképzőtábort, valamint "jelentős számú" fegyverest semmisítettek meg. A bombázókat Hmejmímból levegőbe emelt Szu-30SzM és Szu-35-ös vadászgépek kísérték. A keddi bevetés után az összes repülő visszatért a bázisára.

Oroszországban kedden elsőként a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió számolt be az orosz bombázók iráni állomásoztatásáról, iráni és arab sajtóforrásokra hivatkozva. Az Al-Madsar News szerint a hamadáni állomásoztatás 60 százalékkal csökkenti a korábban Észak-Oszétiából felszálló orosz nehézbombázók repülési idejét, és növeli a terhelhetőségüket. Amíg az észak-kaukázusi repülőterek és Palmüra közötti távolság több mint 2 ezer kilométer, addig Hamadánból csak 900 kilométert kell repülniük.

Az Interfax orosz hírügynökség értesülése szerint az orosz védelmi minisztérium hétfőn légtérhasználati engedélyt kért Iraktól és Irántól manőverező repülőgépeinek átrepüléséhez.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 175 megtekintés

Videó: 48 300 526 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920746

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh