A német gyógyszer- és vegyipari óriás több hónapnyi tárgyalás után megegyezett a Monsanto vetőmaggyártó felvásárlásáról, de az egyesülés előtt még mintegy 30 versenyhivatali eljárás vár a felekre.

A Bayer végül 128 dolláros részvényenkénti ajánlatával győzte meg a Monsanto tulajdonosait, ami összességében 66 milliárd dolláros vételárat takar. Amennyiben az üzlet ténylegesen összejön, akkor ez lesz a valaha volt legnagyobb német felvásárlás, lekörözve a Daimler – Chrysler 1998-as 40 milliárd dollár értékű egyesülését is.

A tervezett egyesülés azonban még számos hosszadalmas versenyhivatali eljárás elé néz, melyek többek között az Európai Unióban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Brazíliában várhatóak. A Monsanto vezérigazgatója szerint nagyságrendileg 30 versenyhivatali eljárással számolnak, melyek során az is előfordulhat, hogy a folyamatok továbblendítése érdekében egyes kisebb üzletágaktól meg kell majd válniuk.

Ha az üzlet sikerrel zárul, akkor a Bayer a vetőmagok és gyomirtók világpiacának több, mint negyedét tartja majd ellenőrzése alatt, ha viszont a versenyhivatali eljárások miatt meghiúsulna a felvásárlás, akkor csak a Monsanto jár jól, a Bayernek ugyanis ez esetben 2 milliárd dolláros felmondási díjat kell fizetnie a Monsanto felé.

Gyors döntések mindenesetre nem várhatóak, a Bayer 2017 végéig tervezi lezárni a tranzakciót.

Forrás: kitekinto.hu / reuters.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 856 megtekintés

Videó: 48 297 973 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920449

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh