Oroszország nem engedi megismételni a líbiai forgatókönyvet Szíriában, mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap.

„Nem tesszük lehetővé a líbiai tapasztalatok lemásolását Szíriában. Sajnos a nyugati partnereink eltérnek a genfi megállapodásoktól, és Bashar al-Assad távozását követelik.” - mondta Lavrov, hozzátéve, hogy Oroszország nem ragaszkodik mindenáron egyes vezetőkhöz Szíriában.

Oroszország és Kína megvétózta a Nyugat által támogatott ENSZ állásfoglalást Szíriáról július 19-én, mivel attól tartottak, hogy ez elvezet a külföldi katonai beavatkozáshoz a közel-keleti országban.

Az állásfoglalás az ENSZ Alapokmányának 7. fejezetéhez volt kötve, amely rendelkezik az erőszak alkalmazásáról, hogy véget vessen a gyorsan eszkalálódó konfliktusnak.

Oroszország azt mondja, hogy nincs külön érdeke arra vonatkozóan, hogy Assad hatalmon maradjon, hanem álláspontja szerint a szíriai népnek kell döntenie a saját sorsáról.

Számos nyugati ország már megpróbálta rávenni Moszkvát, hogy támogassa azt az indítványt, mely ténylegesen engedélyezné a katonai műveleteket, de Oroszország többször is hangsúlyozta, hogy a nyugati törekvések egy Szíria elleni "líbiai forgatókönyv" megvalósításához vezetnének.

Líbiában a NATO által támogatott lázadók elűzték és megölték régóta hatalmon lévő Muammar Kadhafit 2011 októberében, egy hónapokig tartó katonai patthelyzet után (a NATO győzött helyettük). Oroszország akkor nem használta ki vétójogát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy megakadályozza a beavatkozást Líbiában, amely a civil lakosság védelmének az ürügyén indult.

Lavrov azt is elmondta, Oroszország nem tart semmilyen tárgyalásokat Assad sorsára vonatkozóan.

Eközben az orosz Biztonsági Tanács titkára, Nikolai Patrushev elmondta, hogy a szíriai vezetés biztosította Oroszországot, nincs veszélye a vegyi fegyverek elterjedésének a közel-keleti országban. "A szíriai kormány biztosított bennünket, hogy nem fogja megengedni a [vegyi fegyverek] bevetését. Reméljük, hogy ez így lesz” mondta Patrushev. Lavrov által elmondottakat megismételve kijelentette, Oroszországot jobban foglalkoztatja, hogy a vegyi fegyverek Assad ellenfelei kezébe kerülhetnek, akiknek soraiban állítólag az 'al-Kaida leányvállalatai' is megtalálhatóak. Damaszkuszban hivatalosan közölték szombaton, hogy a lázadók átvették az irányítást egy vegyipari gyár felett Aleppo-ban, amelyet fel lehetne használni vegyi fegyverek gyártására.

Forrás: hidfo.net Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 736 952 megtekintés

Videó: 48 944 148 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030404

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh