Ezrek tüntettek kedd délután Brüsszelben az Európai Uniónak az Egyesült Államokkal (TTIP), illetve Kanadával (CETA) kötendő szabadkereskedelmi megállapodása ellen.

A "STOP TTIP & CETA" elnevezésű tüntetés résztvevői délután 4 órakor kezdtek gyülekezni a belvárosban, a felvonulás pedig 5 órakor indult meg.

A demonstráció végén a tiltakozók "élő pajzsot" fognak formálni a kiállított két trójai faló ellen, amelyek a készülő szabadkereskedelmi egyezményeket hivatottak jelképezni.

Michel Cermak, a megmozdulást kezdeményező, CNCD-11.11.11 nevű szervezet munkatársa szerint a "Kanadával kötendő szerződés a TTIP trójai falova, mi több, azáltal az amerikai cégeknek elegendő lenne létrehozniuk egy kanadai leányvállalatot ahhoz, hogy hozzáférhessenek az európai piachoz".

A szervezők 10-15 ezer embert várnak a tüntetésre.

A Le Soir című helyi napilap tájékoztatása szerint a közlekedésben komoly fennakadásokra lehet számítani, a rendőrség ugyanis lezárta a forgalom elől a tervezett útvonal környékét.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást a tervek szerint a felek október végi csúcstalálkozóján írják majd alá, de azt még a tagállami parlamenteknek is ratifikálniuk kell. Az ellenzők szerint az egyezmény általános deregulációt von maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

A TTIP megkötését célzó, évek óta húzódó tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tartva, hogy az megnyithatja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.

A szabadkereskedelmi egyezmények támogatói viszont többek között azzal érvelnek, hogy azok a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének kiváló eszközei.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 910 414 megtekintés

Videó: 49 077 929 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056332

Jelenleg az oldalon

22
Online

Interreg CE1013 REFREsh