A tengerentúli cégek vezetőinek nem tetszik az, ahogy az Európai Bizottság az Apple adózási gyakorlata ellen harcol.

Az Európai Bizottság augusztus végén jelentette be, hogy következtetése szerint Írország indokolatlan adóelőnyt nyújtott az Apple-nek, amelynek összege a 13 milliárd eurót is elérheti. Az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok szerint ez jogellenes, mivel így az Apple más vállalkozásoknál lényegesen kevesebb adót fizetett. Írországnak ezért vissza kell fizettetnie saját költségvetésébe a jogellenes támogatást. A döntés komoly visszhangokat keltett, Bruce Sewell, az Apple főjogásza pedig közölte, hogy a helyi törvények által előírt mértékű adót fizettek az írországi tevékenységük és nyereségük után.

185 amerikai cégvezető állt ki levélben az Apple mellett. Az Európai Unió állam- és kormányfőinek címzett dokumentumból a The Financial Times idézett. A vállalatok első emberei azt követelik, hogy az Európai Unió állítsa le a vitát, amely "egy nehéz, önmagának okozott kár" mind a saját, mind a polgárai számára. Úgy vélik, a fellépés veszélyezteti a jövőbeli befektetéseket.

A levelet író menedzserek a "gazdaság kerekasztalától" származnak. Ez a szervezet az amerikai konszernek cégvezetőit tömöríti, elnöke Doug Oberhelman, a Caterpillar első embere. A tagok között van még a Xerox, a Dow Chemical, az Ernst and Young, a General Electric, az IBM és a MasterCard vezetője is. A menedzserek azt követelték, hogy az európai uniós tagállamok maguk dönthessenek a saját adójogszabályaikról. Érvelésük alapján minden jogállamnak az az érdeke, hogy az Apple elleni döntést visszavonják. Indoklásuk szerint ha nem lesz változás, akkor nem csupán a befektetések kerülhetnek veszélybe, hanem az európai társaságok is az Apple sorsára juthatnak más országokban.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 069 megtekintés

Videó: 48 284 727 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919239

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh