Magyarázkodásra kényszerült az Európai Unió és a Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) miatt Christian Kern osztrák kancellár szombaton késő este közzétett állásfoglalásában, miután a párt soraiban felháborodást váltott ki, hogy a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetése kiállt a megállapodás aláírása mellett.

"Amennyiben az osztrák kormány meghiúsította volna az egész egyezményt, annak hosszú távú következményei lett volna" - áll a kancellárnak a Facebook közösségi portálra feltett nyilatkozatában.

A szociáldemokrata politikus szerint amennyiben Ausztria éveken át tartó tárgyalássorozatot követően mondana nemet az egyezményre, nemcsak az unió Kanadával szembeni szavahihetőségét, hanem széleskörű hitelét is károsította volna, továbbá Ausztria uniós szerepe is kárt szenvedett volna.

Kern, a nagyobbik kormánykoalíciós párt elnöke kijelentette ugyanakkor, hogy amennyiben Ausztria egyedül dönthetne a kérdésben, ilyen formában nem írná alá az egyezményt. "Azonban Ausztria része a 28 tagállamból álló uniónak, amelynek különböző véleményekből egy közös álláspontot kell kialakítania" - olvasható a nyilatkozatban, amely szerint logikus, hogy kompromisszumokra van szükség.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) soraiban szeptemberben végzett közvélemény-kutatás szerint a párt tagjainak nagy része elutasítja a CETA-t, több tartományi, elsősorban salzburgi és burgenlandi politikus, és számos szakszervezet vitatja az egyezményt.

A kancellár rámutatott, a felméréssel társadalmi párbeszédet akartak kezdeményezni, és jelezni szerették volna, hogy a szociáldemokraták miért tartják problematikusnak a megállapodást. Hozzátette, hogy a felmérésnek európai hatása is volt, hiszen elkezdték komolyan venni az engedményekre vonatkozó osztrák követeléseket.

Az osztrák kancellár az utóbbi hetekben számos megbeszélést folytatott európai kormányfőkkel, hogy szövetségest találjon Ausztria álláspontjának képviseletéhez.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 686 160 megtekintés

Videó: 48 898 011 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022450

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh