A Politico című amerikai lap tudósítása szerint Soros György és más nagy liberális adományozók tanácskoznak Washingtonban szakszervezeti vezetőkkel és a demokrata párt egyes képviselőivel, hogy a következő években miként vegyék fel  harcot a megválasztott elnök, Donald Trump terveivel, például az első száz nap programjával, amelyet az Obama-korszak eredményei elleni szörnyű támadásnak tartanak.

A washingtoni tanácskozás a Politico szerint vasárnap éjjel kezdődött egy szállodában, zárt ajtók között és várhatóan három napig tart majd. Soros mellett a Demokrata Párt, illetve Hillary Clinton kampányának több, dúsgazdag liberális adományozója vesz részt rajta, de ott lesz Nancy Pelosi, a Demokrata Párt kisebbségben lévő képviselői csoportjának vezetője, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, a demokraták úgynevezett balszárnyához sorolt politikus, vagy Keith Ellison, a Demokrata Párt várható vezetőjeként említett minnesotai képviselő is.    

A tanácskozás az első nagy összejövetelük a demokratáknak azóta, hogy Hillary Clinton megbukott az elnökválasztáson. A konferencia programjából az rajzolódik ki, hogy a liberálisok teljes erőbedobással akarnak küzdeni Trump ellen: egyes szekcióülések témája ugyanis az, hogy hogyan próbálják meg kikezdeni, megakadályozni Donald Trump elnöksége első száz napjának programját, más szekcióülések pedig már a két év múlva sorra kerülő, úgynevezett félidős választásokra összpontosítanak.    

A mostani tanácskozást szervező - a 2004-es elnökválasztás után többek között Soros által alapított és több mint száz liberális milliárdost tömörítő - Demokrácia Szövetség nevű adományozói klub mostani létjogosultságáról és szerepéről megoszlanak a vélemények, bár a Politicónak csak név nélkül akartak nyilatkozni erről. A demokraták egyik stratégája szerint "nincs többről szó, mint arról, hogy néhány gazdag fehér adományozó és szakszervezeti tisztségviselő klubja összeül, borozgat és emlékeztetőket olvas fel, miközben a Demokrata Párt porig ég". Egy másik - szintén neve elhallgatását kérő résztvevő - viszont arról beszélt, hogy sem a Demokrácia Szövetségnek, sem általában a Demokrata Pártnak egyáltalán nincs szüksége arra, hogy újra kitalálja, meghatározza önmagát, hanem inkább azt kell elérni, hogy "a mieink nagyobb számban menjenek el szavazni. Ehhez pedig olyan vonzó jelöltekre van szükség, akik miatt a választás napján elmennek voksolni".    

Gara LaMarche, a Demokrácia Szövetség vezetője a vasárnap este gyülekező résztvevőknek a vacsorán elmondott beszédében azonban azt mondta: igenis, napirenden van a korrekció. "Egy választást, amelynél győzelemre számítasz, csakis úgy lehet elveszíteni, ha nagy hibákat követsz el a taktikában és a stratégiában" - fogalmazott LaMarche, aki szerint a korrekciónak a düh és az elkeseredettség ellenére is anélkül kell megtörténnie, hogy bűnbakokat keresnének.    

A Demokrácia Szövetség 2005 óta több mint ötszázmillió dollárt adományozott olyan - a politikai baloldalon álló - csoportoknak, mint a médiafigyeléssel foglalkozó Media Matrers, vagy a Clintonékhoz kifejezetten közelállóként számon tartott Központ az Amerikai Haladásért (CAP), vagy a Catalist nevű adatbáziskezelő. A csoportok, illetve cégek mindegyikét a Clinton-házaspárhoz közelálló emberek irányítják.         

A Politico szerint a tanácskozáson kedden felszólal Soros György is, aki várhatóan a saját élettörténetét idézi fel. A program szerint utal majd arra, hogy "élt a nácizmus alatt és a kommunizmusban és alapítványait annak szenteli, hogy világszerte megvédje a nyílt társadalmat, amely most az Egyesült Államokban is veszélybe került". LaMarche - aki korábban Soros Nyílt Társadalom alapítványánál dolgozott - ugyanakkor a Politicónak leszögezte, hogy Soros nem akarja a Trump irányította Amerikát a nácizmushoz hasonlítani.

Forrás: MTI / politico.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 423 megtekintés

Videó: 48 298 785 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920535

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh