Az amerikai energetikai minisztérium mellett működő nukleáris biztonsági hivatal azt tervezi, hogy kicseréli a törökországi Incirlikben levő légi bázis nukleáris fegyverzetét korszerűsített bombákra.

Az új variáció a B-61-es verziót váltja fel.

Hozzáférhető források szerint az Egyesült Államok németországi, olaszországi, belgiumi, hollandiai és törökországi támaszpontjain a nukleáris arzenálokban közel 300 darab B-61-es nukleáris bomba van. Ennek a taktikai nukleáris fegyvernek a modernizálása azt jelenti, hogy növekszik az amerikai nukleáris erőforrás – állapította meg Vlagyimir Jevszejev szakértő:

Az irányzási pontosság növekedése egyben két és félszeresére növeli azoknak a robbanótölteteknek a pontosságát, amelyekkel az amerikaiak Európában és Törökországban rendelkeznek. Ha ehhez hozzávesszük azokat a lehetőségeket, amelyekkel az Egyesült Államok rendelkezik a nagy pontosságú fegyverek terén – a tengeri és a légi indítású cirkáló rakéták formájában -, levonható a következtetés: az Egyesült Államok növeli a nyomást Oroszországra, miután más ellenfele egyszerűen nincs.

Amennyiben a nukleáris fegyverek és nukleáris légibombák hordozására alkalmas repülőgépeket áttelepítik lengyelországi, szlovákiai repülőterekre vagy a balti országokba, akkor az elérhetőségi zónába kerül Fehéroroszország területe és Oroszország szinte egész európai része. Lengyelországban már 7 repülőtér van felszerelve a NATO-szabványok szerint. Ezek a repülőterek minden repülőgépfajtát képesek fogadni. Hasonló módon korszerűsítették a litván és a lett repülőtereket. Az Egyesült Államokban külön figyelmet szentelnek a taktikai nukleáris fegyverek európai felhasználásával kapcsolatos tervezésnek. Ugyanakkor a légi bombáknak az orosz határokhoz való közelebb vitele gyakorlatilag nem reális. Elsősorban azért, mert ehhez szükség van az illetékes államok jóváhagyására. Anyagi eszközökre van szükség a megfelelő infrastruktúra megteremtéséhez – állapította meg a szakértő.

A nukleáris infrastruktúrát nem lehet gyorsan megteremteni. Ez az információ nem rejthető el. Egy dolog használni a repülőteret, ahová eljuthatnak az amerikai taktikai nukleáris fegyvert vivő repülőgépek. Egészen más dolog, ha valamelyik állam ilyen fegyvert helyez el saját területén. Hiszen akkor ezek egyértelműen célpontok lennének egy esetleges Oroszország - NATO fegyveres konfliktus esetén.

Európában közel sem minden állam akar területén elhelyezni harcászati nukleáris fegyvert. Igaz, vannak olyan országok, amelyek szerint az amerikai fegyverre nagy szükség van, mert csak így lehet visszafogni Oroszországot. Ez hibás megközelítés, ami ahhoz vezethet, hogy egyik részről Európa az Egyesült Államok túsza lesz, másrészt Amerika válhat egyes európai politikusok ambíciójának túszává. Következésképpen csökken a stratégiai stabilitás Európában. Ez pedig veszélyes út.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 582 559 megtekintés

Videó: 48 770 082 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6997412

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh