Az ország biztonságosnak nyilvánított atomreaktorainak újraindítását sürgette Abe Sindzó japán kormányfő parlamenti felszólalásában hétfőn, egy nappal a fukusimai atomerőmű-balesetet okozó földrengés és szökőár harmadik évfordulója előtt.

"Újra szeretném indítani az atomenergetikai hatóság szigorú szabályzata szerint biztonságosnak minősített reaktorokat, és ehhez meg akarom nyerni az emberek megértését" - közölte Abe. Egyúttal azt is leszögezte, hogy Japánnak "felelősségteljes, az emberek életét és a gazdasági aktivitást nem veszélyeztető energetikai politikát kell kialakítania", és az atomenergia biztonságos felhasználásához "figyelembe kell venni (a fukusimai baleset) tapasztalatait".

Jelenleg Japán mind a 48 működőképes atomreaktora áll, miután a fukusimai balesetet követően felállított független atomenergetikai hatóság szigorú biztonsági fejlesztéseket írt elő az üzemeltetőknek az újraindítás feltételeként.

A 2011-es baleset óta a japánok többsége ellenzi az atomenergiát, és a tervezet újraindítás megosztó kérdésnek számít, már csak azért is, mert a balesetet szenvedett fukusimai erőműben a mai napig adódnak kisebb-nagyobb szivárgások.

A kormány szerint az újraindítás középtávon gazdasági szempontból elkerülhetetlen. Az atomenergia a baleset előtt az energiahordozókkal gyakorlatilag egyáltalán nem rendelkező szigetország áramellátásának mintegy 30 százalékáért felelt, azóta viszont Japán hatalmas árat fizet a kiesett kapacitások pótlásáért importált kőolajjal és földgázzal.

Elemzők szerint elsősorban a megnövekedett energiaimport-költségek következménye, hogy Japán a tavalyi évben rekordmértékű kereskedelmi deficitet könyvelt el.

A 2012 decemberében hatalomra jutott Abe sohasem titkolta, hogy az újraindítás pártján áll, bár hétfőn azt mondta, hogy a kérdésről "konstruktív párbeszédet" akar folytatni az ellenzékkel, illetve az atomrektorok közelében élő közösségekkel.

Az atomenergetikai hatóságnál tavaly nyár óta kérelmezhetik az energiacégek az atomreaktorok újraindításának engedélyezését. A hatóság egyelőre még egyetlen engedélyt sem adott ki, több mint egy tucat reaktor ellenőrzése jelenleg is folyamatban van.

Forrás: asiaport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 879 879 megtekintés

Videó: 49 058 662 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053736

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh