Noha az Aleppóba vezető út felszabadult, sem az ENSZ, sem más nemzetközi szervezet nem szállít humanitárius segélyt a város polgári lakosságának - közölte Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője szerdán Moszkvában.

Rudszkoj szerint a szíriai hadsereg felszabadította a török határtól Aleppóba vezető Castello utat, de a szíriai orosz parancsnoksághoz eddig nem érkeztek humanitárius felajánlások nemzetközi szervezetektől. A tábornok rámutatott, hogy ezekre nagy szükség lenne, mert a felkelőktől visszafoglalt városrészekben nincs se víz, se villany, és nagyon súlyos humanitárius helyzet alakult ki.

Stephane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője korábban közölte, hogy a világszervezet biztonsági garanciákat kér ahhoz, hogy ismét segélyszállításokat indítson útnak Aleppó felé.

Rudszkoj szerint a felkelők a város "teljes férfi lakosságát erőszakkal mozgósították, beleértve a 12 évnél idősebb serdülőket is". Mint mondta, Aleppóban rendszeres a civil lakosság megfélemlítése, a "terroristák" pedig nap mint nap nyilvánosan végeznek ki olyanokat, akik megmozdulásokat próbálnak szervezni ellenük.

Szemtanúkra hivatkozva azt állította, hogy ellenzéki fegyveresek újabb iskolákat, kórházakat és mecseteket robbantanak fel, és ezt a szíriai légierőre és tüzérségre fogják.

Rudszkoj úgy nyilatkozott, hogy Aleppót 18 ezer civil hagyhatta el a szíriai hadsereg sikeres offenzívájának köszönhetően, befogadásukra nyolc ideiglenes központot alakítottak ki. A szíriai Orosz Megbékélési Központ tábori konyhákat állított fel, és több tonna élelmiszert, valamint vizet szállított a városba. Szavai szerint az orosz védelmi minisztérium, miként márciusban Palmüra esetében, tűzszerészeket - több mint 200 katonát és 47 járművet - vezényel Aleppóba.

A tábornok elmondta, hogy Aleppó keleti részéből az elmúlt napokban 647 fegyveres távozott, s közülük 630-an máris amnesztiában részesültek, a többi 17 személy esetében még tart a mérlegelés.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 238 947 megtekintés

Videó: 38 477 842 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5891667

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh