Lucas Papademos görög miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy Görögországnak szembe kell néznie az államcsőddel és annak minden következményével. Ha az Európai Unió nem biztosít egy azonnali, az eredetileg tervezetthez képest magasabb összegű segélycsomagot, az ország nem tudja fizetni adósságait. Az ország az Európai Unió közvetlen pénzügyi felügyelete alá kerül.

Papademos világosan fogalmazott: vagy 145 milliárd eurót kapnak a 130 helyett, vagy azonnal összeomlik a gazdaság. Az Európai Unió azt a feltételt szabta a görög államnak, hogy pénzért cserébe a görög állam átadja az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntési jogát egy euróövezeti "költségvetési biztosnak". Az európai pénzügyminiszterek által megválasztott "költségvetési biztos" vétójogot kap a görög kormány költségvetési döntéseivel szemben. Ha a görög kormány egy döntése nem felel meg Brüsszel elvárásainak, a döntést egyszerűen felülbírálják.

A Reuters hírügynökség az Európai Bizottság egy meg nem nevezett képviselőjét idézte: "A bizottság elkötelezett ellenőrző képessége további erősítése mellett, és a helyszínen már fejleszti is e képességét. A végrehajtás azonban teljes mértékben a görög kormány felelőssége, amely az állampolgárainak és a saját intézményeinek tartozik elszámolással. A felelősség az övék, és az övék is kell maradjon".

A képlet egyszerű. Brüsszel diktál, a görög kormány végrehajt, és viseli érte a felelősséget. Ha az állampolgároknak nem tetszik, amit a kormány művel, megválaszthatnak egy új kormányt - aminek ismét Brüsszel diktál. A görög államiság ezzel megszűnt létezni.

A németországi politikusok által előterjesztett javaslat szerint ez a sors vár minden periféria államra, köztük Magyarországra is. Amint az államadósság meghaladja azt a szintet, hogy az ország nem tud törleszteni, a gazdasági összeomlás elkerülésére kiutalt pénzért cserébe a kormány egyesével valamennyi téren átadja döntéshozási jogosultságát az Európai Uniónak.

Forrás: jovonk.info

Kapcsolódó bejegyzésünk:

Gyakorlatilag görög államcsőd Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 341 440 megtekintés

Videó: 45 420 994 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6374736

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh