A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szóvivője azzal vádolta meg a WikiLeaks portált, hogy az Egyesült Államok ellenségeit segíti.

Egynapi hallgatás és elzárkózás után szerdán este Heather Fritz Horniak, a CIA egyik szóvivője nyilatkozott az amerikai sajtónak, és leszögezte: "az amerikai közvéleménynek van oka aggodalomra a WikiLeaks valamennyi publikációja miatt, mert ezeknek az amerikai hírszerzői közösség azon képességének megváltoztatása a céljuk, amellyel megvédhetik Amerikát a terroristáktól és más ellenségeitől".    

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a CIA-nak nincs joga bárkit is megfigyelni az Egyesült Államokon belül, s hozzátette: "ezt nem is teszi". Fritz Horniak hangsúlyozta, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség feladata a külföldön történő hírszerzés, annak érdekében, hogy megvédje az Egyesült Államokat a terroristáktól, az ellenséges államoktól és más ellenségeitől.    

A CIA szóvivője viszont nem tért ki arra, hogy a hírszerzés hitelesnek tartja-e a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokat. A hírportál még kedden este Londonban több mint nyolcezer titkosított információt hozott nyilvánosságra, a többi között arról, hogy a CIA milyen eszközöket használ hírszerzésre, hogyan alakít át például okostévéket és okostelefonokat lehallgató berendezésekké, vagy milyen módszerekkel veszi át az uralmat számítógépek fölött.    

A The Washington Post szerdán este arról számolt be, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a kiszivárogtatók "levadászására" készül, meghatározandó, hogyan jutott a Julian Assange alapította portál a dokumentumokhoz.

Fehér Ház: Trump elnök "rendkívül aggódik" a WikiLeaks miatt

A Fehér Ház szóvivője szerint Donald Trump amerikai elnök "rendkívül aggódik", hogy a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak sikerült feltörnie a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) biztonsági rendszerét.

Sean Spicer kijelentette, hogy a kormány szigorúan fellép a kiszivárogtatók ellen. "Bárkinek, aki titkosított információkat szivárogtat ki, a törvény szigorával kell szembenéznie" - mondta a szóvivő, bűnvádi eljárást kilátásba helyezve.   

A WikiLeaks kedden este Londonban több mint nyolcezer titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra a CIA kibernetikai hírszerzésének módszereiről, arról például, hogy az ügynökség a többi között európai és amerikai nagy cégeket is lehallgatott, vagy speciális módszerrel vette át az ellenőrzést számítógépek, egyes okostévék és -telefonok fölött. A Samsung okostelevízióját például "poloskaként" (lehallgató berendezésként) is felhasználták. A dokumentumok a 2013 és 2016 közötti időszakból származnak, s kiderül belőlük, hogy a CIA szorosan együttműködött a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) és más szövetségi hírszerző szervekkel, valamint az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesei, így például az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzésével is. Julian Assange, a portál ausztrál alapítója - aki jelenleg Ecuador londoni nagykövetségén él száműzetésben - "kivételesnek" minősítette a kiszivárogtatott információkat, és egy Twitter-bejegyzésben leszögezte, hogy szerinte ez "a CIA történetében az eddigi legnagyobb arányú kiszivárogtatás".    

A CIA szerdán nem volt hajlandó kommentálni a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott iratokat. "Az említett hírszerzési dokumentumoknak sem a hitelességét, sem a tartalmát nem kommentáljuk" - írta közleményében Jonathan Liu, a CIA szóvivője. Nevük elhallgatását kérő tisztségviselők azonban a Reuters hírügynökségnek azt mondták: a dokumentumok hitelesek, s maga a CIA már 2016-ban észlelte, hogy biztonsági rendszerét feltörték.    

Azok a cégek, amelyeknek eszközeit (laptopjait, okostelefonjait, tévéit, routereit) feltörték, egyelőre szintén nem minősítik a kiszivárogtatott dokumentumokat, hanem csak vizsgálódnak. A Microsoft szóvivője közleményben tudatta, hogy a cég megkezdte a vizsgálatot. Omar Santos, a Cisco biztonsági részlegének főmérnöke pedig arról beszélt a Reutersnak adott telefoninterjújában, hogy további WikiLeaks-kiszivárogtatásokra számítanak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 291 megtekintés

Videó: 48 312 607 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922444

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh