A hivatal már több mint százmillió amerikai állampolgár arcképét megszerezte.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2014 szeptemberére elkészített biometriai adatbázisa számára az amerikai lakosság közel felének digitális felvételeit gyűjtötte össze - az érintettek engedélye nélkül. A fotók megszerzése már 2010 óta folyamatosan zajlik. A képek többek között 18 szövetségi állam jogosítvány-nyilvántartásaiból származnak és csak 20 százalékát kapta meg az FBI a bűnüldöző hatóságoktól.

Az ügy az amerikai képviselőházban rendezett meghallgatáson derült ki és azt mind a képviselők, mind a polgári jogi szervezetek képviselői bírálták. Az álláspontjuk alapján ugyanis a felvételeket ugyanúgy kellene kezelni, mint az ujjlenyomatokat vagy a DNS-mintákat, vagyis csak akkor szerepelhetnének a rendőrségi adatbázisokban, ha egy bűncselekményhez kapcsolódnak.

A képviselők azt is kritizálták, hogy az FBI öt éven át elmulasztotta az arcfelismerés magánéletre gyakorolt hatásait vizsgáló jelentés elkészítését, holott ez a hivatalnak kötelessége lett volna. Ehelyett az iroda inkább azzal foglalkozik, hogy további szövetségi államokkal is együttműködési megállapodást kössön, hogy még több jogosítvány-nyilvántartás adataihoz és az amerikai külügyminisztérium adatbázisához férhessen hozzá.

Az is problémát okoz, hogy az FBI által használt arcfelismerő szoftver megbízhatatlan. Az alkalmazott algoritmusok 15 százalékos hibaaránnyal dolgoznak, azaz a magánszektor hasonló szoftvereihez képest komoly hátrányban vannak. A hibaarány különösen az afroamerikaik esetében nagyon magas és ez rasszista előítéletekhez vezethet.

Forrás: sg.hu / oversight.house.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 684 176 megtekintés

Videó: 48 895 614 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022140

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh