A NATO-nak ébernek kell maradnia, és meg kell erősítenie keleti védekezőképességét, valamint biztonsága érdekében Európának növelnie kell védelmi kiadásait - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozására érkezve.

Tillerson, aki első ízben vesz rész a NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén, agressziónak nevezte és elítélte az ukrajnai orosz beavatkozást, valamint kijelentette: az Egyesült Államok fenntartja a szövetségeseinek védelmére vonatkozó megállapodását.   

Tillerson szerint a NATO szövetségeseinek meg kell állapodniuk a katonai szövetség tagállamainak május végére tervezett vezetői ülésén a pénzügyi kötelezettségek teljesítéséről, illetve terveket kell elfogadni annak végrehajtására.   

Azoknak a tagországoknak, amelyeknek nincsen tervük arra, hogyan érjék el kétszázalékos védelmi kiadások teljesítését, tervet kell készíteniük annak megvalósításához. Azoknak a tagországoknak, amelyek már rendelkeznek ilyen programmal, fel kell gyorsítaniuk vállalásaik teljesítését - szögezte le.   

Elmondta, a májusi csúcstalálkozóig az Egyesült Államok megfontolja, miként tudna a NATO határozottabb fellépése stabilitást teremteni Irakban, és hogyan járulhat hozzá az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellni harchoz.

 

NATO-főtitkár: a védelmi kiadások növelése az európai biztonságba való befektetés

A védelmi kiadásoknak az egész kontinens számára fontos növelése az európai biztonságba történő befektetés, nem pedig az Egyesült Államok megnyugtatására szolgál - jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára pénteken Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása előtt.

Stoltenberg újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy többet kell tenni a biztonság megőrzéséért, hiszen a biztonsági környezet egyre törékenyebbé válik az egész transzatlanti régióban, Európa pedig számos kihívással néz szembe. A védelembe való befektetés minden európai tagország érdeke - hangsúlyozta.   

Arra emlékeztetett, hogy valamennyi NATO-tagország együttesen döntött arról 2014-ben, hogy leállítja a védelmi kiadások csökkentését, és tízéves távlatban e kiadások növeléséről egyezett meg.   

Stoltenberg elmondta, a tagországok amellett kötelezték el magukat, hogy a NATO védelmi erejének növelése érdekében tagállami védelmi költségvetésüket a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékára emelik 2024-re. Ezt a vállalást az észak-atlanti szövetség adatai szerint eddig mindössze öt tagállam - az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Görögország, Észtország és Lengyelország - teljesítette, Románia, Litvánia és Lettország pedig 2017-re ígérte a vállalás teljesítését.   

Kijelentette, nem várható el egyetlen tagországtól sem, hogy egyedül viselje a védelmi kiadások legnagyobb részét. Az arányos tehermegosztás megerősíti az észak-atlanti szövetséget - húzta alá.   

A védelmi kiadások növelése nem pusztán pénzről szól, hanem a szükséges kapacitásnövelésről, a nemzeti erők rendelkezésre bocsátásáról és a katonai felszerelések bővítéséről egyaránt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 000 megtekintés

Videó: 48 287 804 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919586

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh