Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodásról (NAFTA) szóló tárgyalásokat az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó szeptember elején folytatja - derül ki a három ország tárgyaló delegációinak vasárnap este kiadott közös közleményéből.

Az 1994-ben aláírt szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalásának első fordulója öt napig tartott és vasárnap zárult Washingtonban.    

A közös közlemény szerint az első fordulóban napirendre került javaslatok "mélysége és nagy száma" arra utal, hogy mindhárom ország szeretne "gyorsan" és új, "nagyra hivatott"  megállapodásra jutni. Egyik fél sem - köztük az Egyesült Államok főtárgyalója sem - említette, hogy szándékában állna a szabadkereskedelmi megállapodás felmondása.         

Donald Trump amerikai elnök már a tavalyi választási kampányában, majd elnökké választása után is azt hangoztatta, hogy a NAFTA-t újra kell tárgyalni, mert kedvezőtlen az amerikai érdekek számára, s ha nem sikerülne az újratárgyalás, akkor Washington fel is mondja a megállapodást.    

Robert Lighthizer, az amerikai küldöttség vezetője szerdán - a megbeszélések első napján - jelezte, hogy az amerikai kormányzat nem akarja mindenáron felmondani a szerződést, de nem csupán apró kiigazításokat akar, hanem mélyreható változtatásokat. Lighthizer elsősorban Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági miniszternek, a mexikói tárgyalóküldöttség vezetőjének címezte ezt. Az Egyesült Államoknak ugyanis a NAFTA 1994-es aláírása óta 1,6 milliárd dollárra duzzadt a kereskedelmi deficitje Mexikóval szemben, és érzékenyen érinti az amerikai gazdaságot az is, hogy sok vállalat az alacsony bérköltségek miatt kiszervezte a munkahelyeit.    

A kanadai küldöttség vezetője, Chrystia Freeland külügyminiszter "történelminek" nevezte a tárgyalásokat.    

A tárgyalások második fordulóját Mexikóban tartják, és szeptember végére Kanadában tervezik a harmadik fordulót.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 366 megtekintés

Videó: 48 297 069 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920373

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh