A szíriai referendumban részt vevők 90 százaléka az új alkotmány mellett voksolt. A szavazásban mintegy 8,5 millió választópolgár vett részt, vagyis a szavazásra jogosultak 57,4% – jelentette hétfőn a szíriai televízió.

Az új alaptörvény eltörölte a Baathpárt monopóliumát a hatalomra, bevezette a többpártiság és a politikai pártok egyenjogúsága elvét. Az alkotmány szavatolja a honpolgárok jogait és szabadságjogait, Szíriát pedig „demokratikus országként” határozza meg.

Üdvözlendő, hogy a szíriai politikai rendszerben megszűnik az egypárti monopólium – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Lavrov a demokratizálás irányába tett lépésnek nevezte a referendumot és kiemelte, hogy a további reformokról maguknak a szíriaiaknak kell dönteni.

Washington egyértelműen elfogult álláspontra helyezkedett a szíriai referendum kapcsán. Még az eredmény közzététele előtt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Basar el-Aszád „cinikus fogásának” minősítette a népszavazást, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok célja az, hogy a szíriai elnök távozzon a hatalomból. Ez a nyilatkozat tükrözi Washington megközelítését a referendumhoz – véli Vlagyimir Szotnyikov politológus.

„Némely nyugati partnerünk abszolút elfogadhatatlannak tartja a mostani szíriai rendszert, vagyis Basar el-Aszád rendszerét. Vonatkozik ez egyes arab országokra is. A népszavazást megelőzően elhangzott lépések és nyilatkozatok is erről tanúskodnak. Basar el-Aszádnak a demokrácia irányában tett bármilyen cselekedeteit elhallgatják, illetve tagadják.”

Damaszkusz nyugati ás arab opponensei arra számítanak, hogy Basar el-Aszád megbuktatása ügyében az ellenzék játssza majd a főszerepet. De Hillary Clinton is kénytelen volt elismerni, hogy az USA nincs felkészülve arra, hogy katonai segélyt nyújtson a szíriai ellenzéknek, mivel nem tudja, mely erőknek és milyen módon nyújtson segélyt. Washington nem látja, kire építhet egy szíriai katonai akció esetén.

Közben közlemény jelent meg arról, hogy több mint 20 neves ellenzéki tag kilépett a Szíriai Nemzeti Tanácsból, vagyis abból a szervezetből, amelyet „Szíriai barátai” tunéziai ülésükön az egyedüli törvényes hatalmi szervnek minősítettek. Ez idáig a nagyrészt külföldön élő ellenzékiekből álló Szíriai Nemzeti Tanácsot tartották a leginkább egységes csoportnak, amelyik politikai harcot folytatott Damaszkusz ellen. Most pedig ennek soraiban is komoly szakadás történt.

Forrás: ruvr.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 265 355 megtekintés

Videó: 47 413 394 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6771155

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh