A katalán kormány közzétette az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére megtartott október 1-jei katalán függetlenségi népszavazás hivatalos végeredményét pénteken.

A végleges eredmények nem sokban térnek el a múlt vasárnap nyilvánosságra hozott előzetes eredményektől.   

A katalán kormány adatai szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül összesen 2,28 millióan szavaztak a referendumon, ami 43 százalékos részvételi arányt jelent.    

Katalónia függetlenségére 2,04 millióan voksoltak, ez a leadott szavazatok 90,18 százalékát jelenti. Ugyanerre több mint 177 ezren mondtak nemet (7,83 százalék).   

Mintegy 50 ezer ember adott be üres szavazólapot, és csaknem 20 ezren szavaztak érvénytelenül.   

A népszavazásnak nem volt érvényességi küszöbe, a katalán kormány ígérete szerint amennyiben többen szavaznak a függetlenségre, mint ellene, megindítja az elszakadási folyamatot Spanyolországtól.    

A spanyol központi választási tanács korábban egyhangúlag nyilatkozatot fogadott el, amelyben "értéktelennek" nyilvánította az eredményt, és kifejtette, hogy a vasárnap történteket nem lehet népszavazásnak tekinteni, mivel célja alkotmányellenes volt, és nélkülözte "az objektivitás és átláthatóság" garanciáit.   

A testület megállapításait eljuttatta a spanyol és katalán kormánynak, az Európai Parlament, az Európai Tanács elnökeinek és az ENSZ főtitkárának, mások mellett.

 

A volt katalán elnök szerint még nem állnak készen a függetlenségre

Katalónia még nem áll készen a valódi függetlenségre - mondta Artur Mas, Katalónia előző elnöke a Financial Times brit gazdasági napilap által pénteken közölt interjúban.

Artur Mas, aki 2010 és 2015 között irányította az autonóm régiót, úgy véli, nem rendelkeznek mindennel a független országgá váláshoz, példaként említette a területi ellenőrzést, az igazságügyi rendszert, illetve az adók beszedésének megoldását, ezek ugyanis szerinte még hiányoznak.   

Artur Mas volt az a katalán vezető, aki hatalomra kerülve még nagyobb autonómiát követelt Katalóniának.   

Miután az akkor már spanyol miniszterelnök Mariano Rajoy nem volt hajlandó tárgyalni erről, Artur Mas kezdte el szorgalmazni a katalán függetlenségről szóló népszavazást, s 2012 novemberében ennek ígéretével nyerte meg az előrehozott katalán parlamenti választásokat.   

A referendumot 2014. november 9-re írta ki anélkül, hogy ahhoz megkapta Madrid támogatását. A népszavazás megrendezését az alkotmánybíróság felfüggesztette, ezért azt "alternatív referendum" néven, egyfajta konzultációként tartották meg.    

A három évvel ezelőtti népszavazáson az akkori 5,4 millió katalán szavazó 35 százaléka vett részt, 1,8 millióan támogatták a függetlenséget.   

A népszavazás eredményét a spanyol kormány nem ismerte el, és az alkotmánybíróság végleges döntésében alkotmánysértőnek mondta ki a referendumot.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 738 170 megtekintés

Videó: 48 945 206 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030636

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh