Beismerte, hogy figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat, és összejátszott az állami felügyelettel a tavaly márciusban Japánban balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet üzemeltető TEPCO cég.

A TEPCO közleménye szerint a reaktorok üzemeltetési költségeinek leszorítására összpontosítva elhanyagolta a biztonsági és katasztrófamegelőzési fejlesztéseket.

A vállalat szóvivője külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján azt is elismerte: igazak egy korábbi kormányzati vizsgálat azon állításai, miszerint a TEPCO összejátszott az atomipart felügyelő kormányzati szervekkel a biztonsági hiányosságok elfedésére.

Egy pénteken közzétett szakértői vizsgálat szerint a cég nem készült fel egy esetleges súlyos természeti katasztrófára, mert annak veszélyét elhanyagolhatónak tartotta. A jelentés arra is rámutat, hogy a nemzetközi szabványok és irányelvek betartásával elkerülhető lett volna a fukusimai atomerőmű-baleset.

A TEPCO fogadkozik, hogy gyökeresen át fogja alakítani atomenergia-üzletágát a biztonsági hiányosságok pótlása érdekében. A cég reformját felügyelő független szervezet vezetője, David Klein azt mondta: a TEPCO-nak hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy világszínvonalú, biztonságközpontú szemlélettel bíró céggé váljon, de a vállalat pozitív irányba indult el a fukusimai katasztrófa óta.

A cég közölte, hogy független szakemberekből álló szabályozó testületet akar felállítani, valamint kiemelt figyelmet fog fordítani a katasztrófamegelőzésre.

A TEPCO először idén októberben ismerte el, hogy felelősség terheli a fukusimai tragédiáért. Azt megelőzően visszautasított minden bírálatot.

A katasztrófa után felszínre került felügyeleti hiányosságok miatt a japán kormány korábban új, független nukleáris felügyeleti szervet alapított. A sajtó viszont az új szervet is bírálta, miután annak tagjairól kiderült, hogy korábban atomipari cégektől kaptak támogatást.

A vállalat bejelentése nem sokkal a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fukusimai miniszteri konferenciájának megnyitója előtt történt, amelyen Amano Jukija, a szervezet főigazgatója közölte: a fukusimai baleset óta világszerte fontos lépéseket tettek az atomerőművek biztonságának szavatolása érdekében, de "még évekbe fog telni, mire a világ teljes egészében megérti, hogy mi történt" a Japán északkeleti partvidékén található létesítményben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 274 101 megtekintés

Videó: 45 383 529 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6364579

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh