Richard Lugar republikánus szenátor szerint az Egyesült Államoknak fel kellene használnia bőséges gázkészletét, és cseppfolyósított gázt (LNG) szállítani a NATO-tagországokba. Ez csökkentené azok függőségét az oroszországi és iráni energiaforrásoktól, ugyanakkor erősítené az amerikai nemzetbiztonságot - írta a Poslovni dnevnik horvát üzleti napilap hétfőn.

"Hamarosan lejárnak közép- és délkelet-európai szövetségeseink és partnereink - mint Bulgária, Horvátország, Magyarország, Görögország, Csehország és Moldávia - Gazprommal kötött hosszú távú szerződései" - idézi a lap a szenátort, aki szerint egy ilyen lépés erősítené a transzatlanti szövetséget, és marginálissá tenné Oroszország és Irán befolyását.

Gáztermelésben az Egyesült Államok 2009-ben megelőzte Oroszországot - tette hozzá az újság szerint az amerikai politikus a cseppfolyós gáz kivitelét szabályozó törvénytervezet múlt heti bemutatásakor.

A szenátor jelezte, hogy Európa jelenleg Algériából, Egyiptomból, Ománból és Katarból importálja a cseppfolyósított gáz többségét, ami mintegy 26 százalékban fedezi a szükségleteket. Hozzátette, hogy számos közép- és délkelet-európai állam további LNG-terminálok építését tervezi. Ennek fényében az Egyesült Államok kitűnő helyzetben van, hogy a szövetséges államok stratégiai LNG-szállítója legyen - állapította meg.

Lugar az amerikai energiaügyi minisztérium december 6-án közzétett tanulmányára alapozta következtetéseit, amely szerint a cseppfolyósított földgáz kivitele minden vizsgált forgatókönyv esetén hasznos lenne az Egyesült Államok számára - derül ki a Poslovni dnevnik cikkéből.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 110 megtekintés

Videó: 48 294 411 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920157

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh