Az MIT szakemberei szerint megoldhatónak tűnik az akkumulátorok mozgással való feltöltése.

Az önfelhúzós karórák mintájára az okostelefonoknál és az egyéb hordozható eszközöknél is megpróbálkoztak már az önfeltöltés megvalósításával, azonban a tulajdonos mozgására építő megoldások eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Most az MIT hozhatja el a nagy áttörést.

Hivatalos közleményben olvashattunk a napokban arról, hogy a munka eddig lefolytatott része sikerrel zárult, az eredmények alapján pedig kijelenthető, hogy a korábbiaknál sokkal jobb és életképesebb megoldás született. Ennek alapja, hogy az akkumulátor egy fontos részét a tulajdonos karjához vagy lábához csatolnák, a végtag mozgása pedig összepréselné az abban elhelyezett komponenseket, amely folyamatos feltöltést biztosítana, így akár egy rövid sétával is megoldható lenne a hálózathoz való csatlakozás elkerülése.

Az MIT kutatói két vékony lítium lemezt helyeztek el ebben az alkatrészben, amelyek között egy elektrolittal átitatott porózus polimerréteg helyezkedik el. A fizikai mozgás meghajlítja a két lemezt, ezek érintkeznek az őket elválasztó polimerrel, az összepréselődés alatt pedig lítium-ionok áramlanak át azon, a két lítium lemez között hozva létre a feltöltéshez szükséges elektromos áramot. A fejlesztés nagy előnye, hogy ez (az elődökkel ellentétben) valóban biztosítani tudná egy okostelefon gyors feltöltését, bár a mindennapokban való megjelenéshez még további komoly munkára lesz szükség.

Amennyiben közelebb kerülnek a piaci megjelenéshez, a fejleményekről mindenképpen beszámolunk majd.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 201 megtekintés

Videó: 48 286 527 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919435

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh