Elértünk egy határig, amely cselekvésre kötelezi a kormányt - mondta a spanyol miniszterelnök Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján pénteken az uniós vezetők csúcstalálkozója után.

"Nagyon óvatosak voltunk, minden intézkedést megpróbáltunk, hogy ne kerüljünk nehéz helyzetbe, de amikor megsértik a törvényt és a jogállamiságot, nincs más lehetőség" - hangsúlyozta Mariano Rajoy, hozzátéve: nem lehet az országnak olyan része, ahol a (helyi) kormány nem tartja be a törvényeket, hiszen akkor hogyan követelhetné az állampolgároktól ugyanezt.   

A spanyol kormányfő kifejtette: minden Katalóniában tervezett intézkedést a szombati rendkívüli kormányülés után jelent be a kabinet, azokról megállapodtak az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párttal.   

Mariano Rajoy szerint helyes, hogy az EU-csúcson nem került napirendre Katalónia, mert az "Spanyolország ügye". Senkit sem lephet meg, hogy az Európai Unió Spanyolország mellett van, mivel alapelveivel ellentétes, ami Katalóniában történik - jegyezte meg.   

Példaként említette, hogy a katalán parlament hetek óta nem ülésezik, így az ellenzéki képviselőknek nincs lehetőségük véleményük kifejtésére, és a helyi kormány beszámoltatására.   

A spanyol kormány szombaton rendkívüli ülést tart, amelyen végleges döntés születik arról, hogy végül pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.    

Sajtóértesülések szerint a szenátus elnöksége még szombaton összeül, hogy meghatározza a javaslatcsomag tárgyalásának menetét. Nem hivatalos információk szerint október 27-én vagy október 30-án kerülhet sor a szavazásra a szenátusban.   

Az intézkedések elfogadásához a képviselők abszolút többségének támogatása szükséges, ezzel a spanyol kormánypárt egymaga rendelkezik. A megszavazott intézkedéscsomag azt követően lép hatályba, hogy megjelenik a hivatalos állami közlönyben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 796 megtekintés

Videó: 48 305 454 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921331

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh