A Kremlt rendkívüli módon nyugtalanítja, hogy Szíriában a lázadók - orosz szóhasználattal terroristák - vállról indítható légvédelmi rakétákkal rendelkeznek - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov hangsúlyozta, hogy ez a tény minden állam számára rendkívüli veszélyt jelent. A szóvivő nem kívánta kommentálni Igor Morozov orosz szenátornak azt a kijelentését, miszerint a légvédelmi eszköz, amellyel az orosz Szu-25-ös csatarepülőgépet szombaton lelőtték, Ukrajnából került Szíriába. Kijelentette ugyanakkor, hogy az arab országban állomásozó orosz kontingens elegendő ahhoz, hogy "szükség esetén megsemmisítő csapást mérjen a terroristákra".   

Az orosz védelmi minisztérium szerint Idlíb tartomány felett a dzsihadista an-Nuszra Front - amely egyébként áttért a Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára - fegyveresei lőtték le a harci gépet. Ezt egyébként a szervezet is magára vállalta. A védelmi tárca hétfőn közölte, hogy Szergej Sojgu miniszter a gép pilótáját, Roman Filipov őrnagyot posztumusz Oroszország Hőse címre terjesztette fel.   

A közlemény szerint az őrnagy, akinek a gépből sikerült katapultálnia, a földön pisztolyával "élete utolsó percéig egyenlőtlen harcot folytatott" a militánsokkal, majd miután azok bekerítették, súlyosan megsebesülve, kézigránáttal felrobbantotta magát.    

Dmitrij Peszkov a Kreml nevében részvétét nyilvánította a pilóta családjának.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 716 megtekintés

Videó: 48 312 039 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922316

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh